Nagy kedvenc az Illatos Izabella

2019.07.06. 07:00

Milyen a jó fagyi? Balatonfüreden megtudtuk!

Tavaly november első hétvégéjéig kitolódott a fagyiszezon. Erről is beszél Márton Sándor üzletvezető a füredi Bagamériben.

Juhász-Léhi István

A tölcsérnek semleges ízűnek kell lennie, hogy ne befolyásolja a fagylalt ízvilágát Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ám ők már egész évben gondolkodnak, hiszen az év minden napján lehet fagyizni. – Ebben a kánikulai időszakban leginkább a gyümölcsfagylaltokat keresik a vendégek – mondja az idei fagyitrendről Márton Sándor.

Dobos Milán, a füredi Lóczy-gimnázium tanulója évek óta fagyit árul nyaranta Fotó: Penovác Károly/Napló

Az utóbbi időben igazán nagy sláger az Illatos Izabella fagylalt, amely hetven százalékban Izabella kék szőlő, míg harminc százalékban Otelló keveréke. A kettő kompozíciója egy nagyon illatos, aromás és ízletes kékszőlő-fagylalt.

Ami mindig van a füredi fagyizóban és nem hagyható ki, az nem más, mint a dióalapú fagylalt. Az ilyen alapú fagylalt folyamatosan megy, és sokak kedvence. Márton Sándorék készítik a fügés-karamellás dió fagyit, ami nagyon ízlik a vendégeknek, csakúgy, mint a sorbet jellegű csokoládéfinomságok. Ezeket párosítják különböző gyümölcsökkel, maracujával, banánnal, málnával, vagy akár mogyoróval.

Milyen a jó fagylalt? – szegezem a kérdést az üzletvezetőnek, aki azonnal rávágja, hogy a jó fagylalt mindig a friss fagylalt. Olyan, ami néhány órája van a pultban, és ízben, állagban, struktúrában egy olyan jellegű édesség, ami a vendég számára könnyen nyalható, ízanyagában élvezetes, természetes ízvilágú.

A színek a fagylaltoknál is fontosak: a Bagamérinél csak pasztellszínű fagylaltokat találhatnak a vendégek a pultokban. Igyekeznek a gyümölcsfagyikat száz százalék gyümölcspüréből készíteni.

A tölcsérnek semleges ízűnek kell lennie, hogy ne befolyásolja a fagylalt ízvilágát Fotó: Penovác Károly/Napló

– A tejes fagylaltok állagukat tekintve jó minőségű tejből és tejszínből kell, hogy készüljenek – teszi hozzá Márton Sándor, aki maga is nagyon szereti a fagylaltot. Kérdésre válaszolva az is kiderül, hogy a legjobb fagylaltot hol másutt, mint Olaszországban, Toszkánában ette a Bagaméri vezetője.

Ő is keresi a régi, gyerekkori ízeket. Ezek közé sorolja retró puncsfagyijukat, amelyet úgy igyekeznek elkészíteni, mint amilyennek annak idején éreztük, sok-sok évvel ezelőtt. Fontos a tölcsér is, mert annak semleges ízvilágúnak kell lennie, hiszen a fagylalt ízét nem ronthatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában