megye hét csodája

2019.07.24. 07:00

Vadregényes völgy a Bakony mélyén – Ez a Római fürdő

A szurdokokban igen gazdag Bakony kétségkívül leglátványosabb pontja a Gaja Bakonynána és Jásd közötti áttörése, a Római fürdő. A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vájtak, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak.

Napló

A völgy kedvelt útvonala a kirándulóknak Fotók: archív

A Gaja hatalmas, téglatest alakú sziklatömbökről dübörög alá a mélybe, különösen csapadékos időben látványos jelenség a sziklalépcsőkön átbukó, tajtékzó víz, írja kitűnő invitálójában a Kirándulástippek.hu. A néhány méteres víz­esés érdekes kis medencéket vájt a sziklába, a patak aztán megszelídülve folytatja útját a mohos, függőleges sziklafalak alkotta szorosban.

A vízeséstől jobbra, a patak déli partján vezető meredek, csúszós ösvényen a Savanyó Jóska-barlang 12 méter hosszú, 2 méter magas járatához kapaszkodhatunk fel.

A Római fürdőt legegyszerűbben Bakonynána felől közelíthetjük meg, a falu végétől Tés felé indulva a második kanyarnál balra egy murvás út visz a Gaja déli partjával párhuzamosan kanyarogva a vízesés felé leágazó gyalogúthoz. Ezt az utat K + jelzés követi, természetesen gyalog is el lehet rajta jutni a vízeséshez, de érdemesebb a szebbik úton, az Országos Kéktúra útvonalán menni.

Látványos jelenség a sziklalépcsőkön átbukó, tajtékzó víz

A Kéktúrára úgyszintén Bakonynána déli végén, a tési műútnál csatlakozhatunk rá, a XIX. századi eredetű egykori fűrészmalom, a ma vendégházként funkcionáló Prém-malom bájos kis épülete mellett vezet el az út, majd egy kis gyaloghídon átkelve a Gaja feletti hegyoldalba vágott úton, az egyre vadregényesebbé és szűkebbé váló völgyben érjük el a Római fürdő előtti nagy tisztást az erdei pihenőhellyel. A szalonnasütő helytől a patak partján vezet az út a Római fürdő sziklaszorosához.

Mindenképpen túrázásra alkalmas lábbeliben látogassuk meg a vízesést, a bokát jól tartó, csúszásbiztos talpú túrabakancs elengedhetetlen nedvesebb időben, de ha a barlanghoz is fel szeretnénk menni, akkor kötelező a bakancs viselése. A barlanghoz vezető meredek, csúszós úton igen jó szolgálatot tehet egy pár túrabot is.

A völgyben lévő remek pihenő klasszikus piknikezőhely, egy közepes méretű hátizsákba pedig beleférnek az ehhez szükséges dolgok és még egy kis meleg ruha is.

Jásd felől kissé hosszabb az út, szintén az Országos Kéktúra vonalán érjük el a vízesést, útba ejtve a híres jásdi Szentkutat.

A 600 éves Szentkút a Bakony leglátogatottabb búcsújáró helye. Csodatévő és gyógyító hatásáról számtalan feljegyzés ismert, jelenleg vizét a helyi vízmű hasznosítja, így víz vételére ne számítsunk. A Szentkút kápolnája gróf Zichy István adományaiból

1837-ben épült, bejárata felett a család címere látható. A barokk-rokokó stílusú kápolna belső boltozatán és oldalfalain festmények láthatók. Az épület mellett egy szabadtéri szembemiséző oltár, egy feszület, egy szép, modern, hófehér mészkő Mária-szobor látható. A kálvária vörös terméskő stációi egy hangulatos fenyvesnyiladékban sorakoznak.

A búcsújáró helytől jó másfél kilométert gyalogolva a patak déli partján, majd egy gázlón átkelve a másik parton folytatódik a jelzett út, melyen egy kilométer múlva jutunk el a patakparti nagy erdei pihenőhelyhez.

A visszaúton Jásdra nem kell még egyszer átkelni a gázlón a Gaján, egyenesen is folytathatjuk utunkat a jelzetlen, de jól követhető, széles kocsiúton, a patak északi partját követve érünk be Jásd házai közé.

Te is tudsz szép helyet a megyében? Ide kattintva jelölheted a megye 7 csodája versenyre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában