stunt riding

2019.08.18. 07:00

Akrobatikus show két keréken – Bátor Zoltánnal beszélgettünk

Sokan izgulták végig Bátor Zoltán motor­versenyző stunt riding show-ját a márkói falunapon. A stunt riding sportág nagy teljesítményű motorokkal végrehajtott látványos akrobatikus gyakorlatokra épül, amelyekből jó néhányat láthattak is a nézők a félórás bemutató során.

Molnár Sándor

A tüzes számok fokozták az izgalmakat

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Bátor Zoltán körülbelül tízéves lehetett, amikor először motorra ült. A stunt ridingot vagy street freestyle motorozást viszonylag későn, 18 évesen kezdte el.

– Láttam az akkori versenyzőket fellépni versenyeken, bemutatókon, és megtetszett. Kezdetben még nagyon komolytalanul álltam a motorozáshoz. Három-négy év eltelt, amikor rájöttem, hogy ezt akarom csinálni, és akkor rendesen elkezdtem gyakorolni – mesélte a márkói bemutató után a motoros. Zoltán heti három-öt alkalommal gyakorol legalább másfél órát, mert szerinte ennyire van szükség ahhoz, hogy színvonalas legyen az előadás.

Hajmeresztő mutatvány egy önként jelentkező közreműködésével
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nagyobb balesete még nem volt, bár esések gyakran történnek, ezeket azonban megúszta eddig zúzódásokkal, húzódásokkal, égési sérülésekkel. Igaz, a kisebb sántikálások mellett előfordult már egy-két eszméletvesztése is. A bemutatók mellett a Divízió I-es profi kategóriában versenyző fiatalember jelenleg a 3–4. helyen áll az országos bajnokságban. A bemutatókon két motort használ: egy 636 köbcentis Kawasakit és egy 1000 köbcentiméteres Suzukit. A kisebb motort a nehezebb mutatványoknál, mivel az sokkal jobban kezelhető. A másik, erősebb géppel a drifteléseket, az első keréken gurulásokat és a dinamikusabb elemeket mutatja be.

Elárulta azt is, hogy a legnehezebb mutatvány számára az, amikor egy keréken gurul be a pályára, és felül a motor villahídjára. Elmondta még, hogy egy 200 méter hosszú pályán gyakorol, ahol bár jól fel lehet gyorsulni, de ennél a sportágnál nem a gyorsaság a fő szempont. Ennek ellenére a biztosított, zárt pályán előadott hajmeresztő mutatványoknál így is 80-90 kilométer/órás sebességgel is közlekedik.

– Kell egyfajta érzék, de a legtöbb a gyakorláson múlik, hogy mennyire vagyunk elszántak, mennyire vesszük komolyan és mennyi időt, energiát fektetünk ebbe a sportágba, ez dönti el ezt az egészet – vélekedett.

A tüzes számok fokozták az izgalmakat
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Bátor Zoltán versenyzését szponzorok segítik, emellett egyre több felkérést kap bemutatókra. Úgy látja, hogy nő a népszerűsége a stunt riding show-nak, amely minden korosztály tetszését elnyeri, függetlenül attól, hogy a nézők szeretik-e a motorozást, vagy sem.

A mutatványokkal kapcsolatban megtudom azt is, hogy számtalan lehetősége van a stuntridernek.

– Nagyon sok elemet ki lehet találni, bár nehéz olyannal előrukkolni, amit más nem csinál. Az újdonságok is gyakorlásfüggők, a sportág évről évre fejlődik, egyre nagyobbak a kihívások, de lépést kell tartani a mezőnnyel – teszi még hozzá a motor­versenyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában