múltidéző

2019.09.29. 11:00

Akkor és most: így változott Veszprém az elmúlt ötven év alatt

Ötven év nemcsak egy ember, de egy város életében is komoly idő. A Fortepan archívumának segítségével megnéztük, mennyit változott a megyeszékhely öt évtized alatt.

Sövényházi János

Tóth Károly dr./Fortepan

Veszprémet 1969-ben leginkább a bontás és az építkezés jellemezte, ahogy a Képes Újság korabeli száma is beszámolt róla: „Az országot járva egyetlen helyen sem láttam olyan nagymérvű bontást és építkezést egy időben, mint Veszprémben, a Bakony fővárosában. Öreg házak, kényelmetlen lakások, régi utcák tűnnek el egyik napról a másikra, hogy helyet adjanak egy impozáns városközpontnak. Emberek százai dolgoznak, döntik a régi falakat, földgyaluk egyengetik az új házak helyét, amíg tart a 'nagytakarítás' Veszprémben.”

1969 A NAGYVILÁGBAN

Január 16. Prágában egy 20 éves egyetemista, Jan Palach benzinnel leönti és felgyújtja magát a kommunista rendszer elleni tiltakozásul.

Január 20. Elfoglalja hivatalát az 55 éves Richard Nixon, a megválasztott új republikánus párti amerikai elnök.

Július 20. Az Apollo–11 űrhajósai leszállnak a Holdra, Neil Armstrong az első ember a Holdon.

Augusztus 15-18. Woodstocki fesztivál az Egyesült Államokban.

Megjelenik Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regénye, a Beatles Abbey Road, a Rolling Stones Let It Bleed, a King Crimson In the Court of the Crimson King című albuma, valamint a brit szupercsapat, a Blind Faith első és egyetlen lemeze.

1969-ben született többek között Michael Schumacher német autóversenyző, Marilyn Manson amerikai énekes, Dave Grohl amerikai rockzenész, Cate Blanchett ausztrál színésznő és Gerard Butler skót színész.

1969-es fotók után kutatva felkerestük a Fortepan archívumát, hogy megnézzük, milyen volt akkoriban a város, egyúttal megpróbáljuk bemutatni azt is, hogyan fest 2019-ben, ötven év elteltével.

A Budapest út-Felszabadulás (ma Jutasi) út sarka; akkoriban még javában folyt a Cserhát átépítése:

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/VÁTI/Fortepan

A Hotel Veszprém épülete:

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/VÁTI/Fortepan

Kossuth utca, pártház:

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/VÁTI/Fortepan

Egyetem utca, egyetemi diákszálló:

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/VÁTI/Fortepan

Csermák Antal utca, Stadion vendéglő és a Kiss Lajos (ma: Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési) Általános Iskola:

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/VÁTI/Fortepan

Óváros tér a Tűztoronnyal és egy 55-ös Ikarusszal:

Fotó: Tóth Károly dr./Fortepan

A Szabadság tér:

Fotó: Tóth Károly dr./Fortepan

A Kossuth utca:

Fotó: Tóth Károly dr./Fortepan

Kilátás a várból, előtérben a Benedek-hegy:

Fotó: Tóth Károly dr./Fortepan

A Szent István völgyhíd (Viadukt) a várból:

Fotó: Tóth Károly dr./Fortepan

1969 MAGYARORSZÁGON

Január 31. A herendi vasútállomáson helytelen váltóállítás miatt a szombathelyi gyorsvonat belerohant egy indulásra váró katonai szerelvénybe, a balesetben 11 ember – köztük a 10. gépkocsizó lövészezred tíz katonája – életét vesztette, 58-an megsérültek.

Március 21. Megindul a magyar televízió színes kísérleti adása.

November 19. A Malév egyik Tu-134 típusú repülőgépe Isztambulban a vizes pályán túlfut a leszállópályán, és súlyos balesetet szenved.

Megjelenik az Illés együttes Illések és pofonok, Koncz Zsuzsa Volt egyszer egy lány és az Omega együttes Tízezer lépés című albuma.

1969-ben született többek között Molnár Csilla, a későbbi tragikus sorsú szépségkirálynő, Polgár Zsuzsa sakkozó, Hajós András énekes, zenész, valamint Szíj Melinda énekesnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában