múltidéző

2020.01.19. 07:00

Végigsiklottunk a veszprémi korcsolyapályák történetén

2019. december 6-án megnyílt a korcsolyapálya az Óváros téren, és mivel két hét múlva, február 2-án be is zár, úgy gondoltuk, a fellelhető dokumentumok segítségével még zárás előtt végigsiklunk a megyeszékhely jégpályáinak történetén.

Sövényházi János

Fotó: Karabélyos Péter/Fortepan

A Veszprémi Független Hírlap 1891. novemberi számából tudható, hogy „az uj korcsolyapálya a külső püspökkertben teljesen elkészült”, januárban pedig már arról számoltak be, hogy a jégpálya nagy látogatottságnak örvend, de az enyhe időjárás sajnos nem kedvez e sport szerelmeseinek. 1913-tól a Veszprémi Korcsolyázó Egyesület működtette a pályát.

A Fortepan archívumában 1925-ös a legrégebbi kép az Erzsébet ligeti jégpályáról. A vidám társaság mögött balra a múzeum, jobbra a kórház épülete látható:

Fotó: Karabélyos Péter/Fortepan

1939-ből is találtunk egy fotót, ezen gyerkőcök figyelnek érdeklődve egy kislányt, aki éppen valamilyen műkorcsolya-figurát mutat be:

Fotó: Karabélyos Péter/Fortepan

Információink szerint az Erzsébet ligeti pálya egészen a hetvenes évek közepéig működött.

2008. november végén adta hírül a Napló, hogy nyolcszáz négyzetméteres fedett, igazi, fagyasztott vizes jégpálya nyílik Mikulás napján a Cholnoky-lakótelep végében, a Stop Shop bevásárlóközpontnál.

2009-ben már a harmadik téli szezonban működött a megyeszékhelyen a plasztik korcsolyapálya. A közel 600 négyzetméteres, fedett pályát az egyetemi stadion területén állították fel, és a Közüzemi Szolgáltató Zrt. működtette. Ebben az évben a Stop Shop bevásárlóközpont terjeszkedése miatt az Intersport áruház valódi műjégpályáját új helyre kellett költöztetni.

2010. október végén a megszokottnál korábban nyitotta meg kapuit a veszprémiek körében évről évre egyre népszerűbb Intersport-jégpálya. Az üzletvezető elmondta, az akkor már ötödik éve működő létesítmény a szokásos helyszínen, a Jutasi úti Sportcentrumban várja a korcsolyázás és a jégkorong szerelmeseit.

Az alábbi videóból azt is megtudhatjuk, kik voltak a legjobb korisok Veszprémben 2012-ben:

2014-ben is sokan csatolták fel a korcsolyákat a királynék városában:

2016 novemberében a veol is hírt adott róla, hogy „a Jutasi útról a Veszprém Aréna melletti területre költözött az Intersport-jégpálya, ahol egy 30x50 méteres sátorban lévő pályára várják a korcsolyázni vágyókat”. Hétköznap délelőttönként óvodai és iskolai csoportok látogathatták a jégpályát előzetes bejelentkezés alapján, míg délutánonként a jégkorong utánpótlás-bajnokságban játszó fiatalok gyakoroltak.

Az Óváros téri korcsolyapálya 2019. december 6-án a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében nyílt meg. A 350 négyzetméter nagyságú pálya február 2-áig tart nyitva, hétfőtől péntekig 14 és 21, szombaton és vasárnap 9 és 21 óra között. Aki nem tud kimenni, de kíváncsi a pálya hangulatára, kattintson a képre, és webkamerán máris figyelemmel kísérheti az eseményeket:

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában