azonos értékrendű emberek találkozója

2020.03.03. 11:00

Mag- és oltóvesszőbörzét tartottak Barnagon

A börzén lehetőség volt vetőmagok és a környékben gyűjtött ritka, tájfajta gyümölcsfák oltóvesszőcseréjére. A résztvevők a gyakorlatban is megtanulhatták az oltási technikákat és megoszthatták egymással tapasztalataikat.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A borongós idő ellenére rengetegen ellátogattak a mag- és oltóvessző-cserenapra vasárnap a barnagi faluházba.

A szervezők nevében Csatlós Regina elmondta, hogy már öt éve foglalkoznak hasonló, de országos szintű rendezvények szervezésével, és a Gyüttment fesztivállal indult a közösségük. Férjével három éve költöztek ide, és már a kezdetektől célul tűzték ki, hogy helyi szinten is szervezzenek olyan ökotudatos programokat, ahol azonos értékrendű emberek találkozhatnak.

Az ilyen alkalmak nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy találkozzunk. A téma, a tájfajta magok gyűjtése pedig szívügyünk. Ezeknek a magocskáknak a beszerzése manapság nagyon nehéz, mert elég kevesen fognak magot, és nagyon nagy értéket képvisel, ha sikerül olyan fajtákhoz hozzájutni, amelyek már ki tudja, hány éve nevelkednek ezen tájon, ezen az éghajlaton, ezekben a talajokbanemelte ki a Mindenegyüttmegy Egyesület elnöke, aki a „gyümölcsészet” kapcsán megjegyezte: azt tapasztalják, hogy sok gyümölcsfajta elvész, mert kevesen szaporítják tovább őket. Faiskolájukban folyamatosan gyűjtik és oltják a környéken lévő ritka, tájfajta gyümölcsfákat és ezt a tudást szeretnék másokkal is megosztani.

Barcsik Tamás beavatta az érdeklődőket a kertindítás első lépéseibe. A barnagi kertész megmutatta, hogy egy korábban bozótos területből hogyan lehet pár hónap alatt termőterületet létrehozni. A hozzá kilátogatók hallhattak az ágyáskialakításról, a magvetésről, a palántázásról és az öntözésről is a faluház közelében található kertjében.

A faluházban Hanák Milán gyakorló gyümölcsészként mesélt a tájfajta gyümölcs jelentőségéről, és arról, miért olyan fontos tovább éltetni ezeket az eltűnőben lévő fajtákat.

– Nagyon örülünk, hogy helyszíne és házigazdái lehetünk ennek a rendezvénynek, mert nagyon büszkék vagyunk a céljára és az eredményére – fogalmazott Horváth Zoltán barnagi polgármester a házigazdák nevében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában