sokszínű és változatos szenvedély

2020.04.25. 11:00

Egyedülálló gyűjteménnyel büszkélkedhet a balatonfüredi Lukács Krisztián

Az országban egyedülállóan 2133 darab karjelvényt gyűjtött össze a balatonfüredi Lukács Krisztián, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztályának ügyeletvezetője, és ezzel minden hivatásos és önkéntes tűzoltó karjelvényével büszkélkedhet. Úgy mondja, a kilenc éve tartó gyűjtést folytatja, és ismerősével könyvbe foglalja a különlegességeket.

Kovács Erika

Lukács Krisztián büszkén mutatja különleges gyűjteményét

- Először 2011 elején gondoltam arra mint fiatal hivatásos tűzoltó, hogy össze kellene gyűjteni a magyarországi hivatásos önkormányzati, ma hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes köztestületi tűzoltóságok, amiket ma önkormányzati tűzoltó-parancsnokságoknak neveznek, karjelvényeit. Ez kilenc évvel ezelőtt 98 hivatásos önkormányzati és 69 önkéntes köztestületi tűzoltóságot jelentett – beszél az előzményekről Lukács Krisztián.

A fiatalember így meséli tovább, időt nem kímélve még 2011 májusában nekiállt felkutatni a hivatásos és önkéntes tűzoltóságok elérhetőségeit, majd egyesével minden parancsnokot felhívott telefonon, és mindenkinek elmondta, hogy gyűjteménye gyarapításához szeretné kérni a karjelvényeket. A parancsnokok nagyon jó ötletnek tartották, és segítőkészen álltak hozzá.

A fiatalember közbeveti, amikor megtudta, hogy 2012-től a tűzoltóságok a katasztrófavédelemhez fognak tartozni, a hiányzó karjelvényeket minél előbb szerette volna összegyűjteni. Emiatt ismét megkereste a parancsnokokat, hogy mielőbb küldjék el neki a karjelvényeiket, és végül 2012 májusára az utolsó darabok is megérkeztek. Ezzel sikerült összeállítani egy olyan gyűjteményt, ami egyedülálló volt az országban, az összes hivatásos és önkéntes tűzoltóság karjelvényeit egyben lehetett látni.

A karjelvényeket megyénként bekereteztette, valamint egy külön tablót is készített, amelyen a Magyar Tűzoltóság rendfokozati rendszere szerepelt az őrmestertől egészen az altábornagyig. Veszprém megye tablóját egy 2012. május 4-i, Flórián-napi kiállításon, a megyeszékhelyen, a városházán is bemutatták.

- Sok kolléga ott látta először, hogy nem csak pár karjelvényt gyűjtöttem össze, hanem egy egyedülálló gyűjteményt sikerült összeállítani – jegyzi meg Lukács Krisztián. Aztán a gyűjtésben 2012 után egy kis szünetet tartott, mert akkor még az országban kevés önkéntes tűzoltó egyesület volt, akik karjelvénnyel rendelkeztek, így a gyűjteményt nem bővítette tovább.

Újabb lendületet adott passziójának, amikor 2016 telén megismerkedett Ludányi Gyulával, a Magyar Rendőrrelikvia-gyűjtők Egyesületének az elnökével, akivel úgy döntöttek, hogy folytatni kellene a gyűjtést, de már úgy, hogy ezt ki kellene bővíteni a hivatásos és az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságokon kívül az önkéntes tűzoltó egyesületekre, a létesítményi tűzoltóságokra, a mentőcsoportokra, illetve a rendfokozatokra is.

Lukács Krisztián büszkén mutatja különleges gyűjteményét

Így 2017 januárjában gőzerővel folytatódott a kutatás, illetve a munka. – Közel 112 hivatásos, 60 önkormányzati tűzoltóság, 660 önkéntes tűzoltó egyesület, 66 létesítményi tűzoltóság és közel 60 mentőcsoport került a látókörünkbe. Arra gondoltunk, ha már ennyi karjelvényt összegyűjtünk, rendszerezzük őket – fogalmaz Krisztián.

Emiatt úgy döntöttek, minderről készítenek egy könyvet, amelyben Magyarország összes hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságának, önkéntes tűzoltó egyesületének, létesítményi tűzoltóságának és mentőcsoportjának a karjelvénye benne lesz a rendfokozatokkal együtt. A magyar tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a polgári védelem karjelvényei, hímzett rendfokozatai 1985-2017 című könyvben közel 250 oldalon több mint 1500 karjelvény és 200 rendfokozat lesz majd látható.

Krisztián mindeközben tovább folytatta a gyűjtést. Nagyon büszke arra, hogy Magyarországon nála gazdagabb tűzoltókarjelvény- gyűjteménnyel senki sem rendelkezik. Abban ugyanis 1312 darab tűzoltó-, 454 katasztrófavédelmi és 87 mentőcsoport-karjelvény, valamint 144 különböző tűzoltósági és 136 katasztrófavédelmi rendfokozat található, ami összesen 2133 darab karjelvényt foglal magába. Úgy mondja, a nem mindennapi gyűjtemény összeállításához sok segítséget kapott kollégáitól.

- A gyűjtés folytatódik tovább, ahogy újabb és újabb karjelvények jelennek meg – tekint előre Lukács Krisztián. A kérdésre, hogy miért éppen karjelvényeket gyűjt, úgy érvel, ez egy igen sokszínű és változatos szenvedély. Nagyon érdekes látni, hogy sok tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a létesítményi tűzoltóságok és a mentőcsoportok is színesebbnél színesebb karjelvényeket készíttetnek maguknak. Krisztiánt magával ragadták ezek az egyedi tervezésű karjelvények, és egyben szerette volna azt is megtudni, hogy Magyarországon mennyi tűzoltóság rendelkezik rendszeresített vagy egyedi tervezésű karjelvénnyel. Külön érdekességnek tartja, hogy a mai napig jelennek meg újabb és újabb karjelvények.

- Másfelől ezeket sokkal könnyebb rendszerben tartani, tárolni, és kevesebb helyet foglalnak el, mint egy-egy tűzoltó-relikvia – folytatja az érvelést Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában