Az egészséges tüdő

2020.05.17. 07:00

A helyes légzés és a vitaminok életet menthetnek

Az egészséges tüdő nélkülözhetetlen kincsünk a mindennapokban. A környezeti hatások, vírusok, baktériumok elsőként ezt a pótolhatatlan szervünket támadják meg, így napjainkban még inkább kötelességünk, hogy odafigyeljünk rá. Egy kis tudatossággal sokat tehetünk azért, hogy az egészségét megőrizzük. Szakértők javaslatai alapján sok mindent tehetünk azért, hogy megóvjuk légzőszerveinket.

Borsos Renáta

Forrás: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy tisztítsuk otthonunk légterét, mert a saját lakásunk is rengetegféle veszélyt jelentő szennyezőanyagot, allergént rejthet. Penész, poratka, bizonyos kozmetikai szerek, állatszőr, illetve tisztítószerekből, festékekből, lakkokból visszamaradt vegyi anyagok – ezek mind komoly fenyegetést jelentenek a légzőszerveinknek. Ha ezekre tudatosan odafigyelünk, javíthatjuk a légzésünket, megóvhatjuk a légzőszerveinket miközben a mozgásra és a megfelelő vitaminpótlásra, a kiegyensúlyozott táplálkozásra is komoly hangsúlyt kell fektetnünk.

Kerüljük a füstöt, a kátrányt! Ezt talán már mondani sem kell, de a cigarettafüstben rengeteg a gyulladáskeltő, a hosszú távon rákkeltő hatású anyag, mely nemcsak a dohányosokra, hanem a környezetükben lévőkre is károsan hat. Ha szeretnénk megóvni a tüdőnk egészségét, mind az aktív, mind a passzív dohányzással fel kell hagynunk.

A megfelelő folyadékmennyiség szintén nagyon fontos, minden szervünk szempontjából. Az emberi szervezetnek és a tüdőnek is kiemelten fontos, hogy mindennap megkapja a megfelelő folyadékmennyiséget. Napi másfél, két liter folyadék – elsősorban tiszta víz – elősegíti a nyálkahártya-tisztulást, ráadásul asztmánál köptető hatása is van.

Bizonyított tény, hogy a tudatos, mély légzés nemcsak a szellemi, de a testi egészséget is javíthatja, segíthet az asztmás tünetek enyhítésében, csökkentheti a vérnyomást és serkenti az agyunk működését. Egy átlagos belégzés alatt megközelítőleg 450-500 köbcentiméter levegő áramlik a tüdőnkbe, ez mélylégzéssel akár az ötszörösére is növelhető.

A sófürdő is nagyon egészséges, alkalmazzuk bátran. A tengeri fürdősó különösen felfázás vagy megfázás esetén lehet a segítségünkre. A fürdőzés során a jótékony só nem csupán a bőrön át jut a szervezetünkbe, hanem párolgással a légutakba is bekerül és tisztítja azokat. Fontos, hogy a biztos hatás érdekében százszázalékos tengerisó-tartalmú készítményeket használjunk.

Mindezek mellett elengedhetetlen a megfelelő vitaminbevitel. Bevett gyakorlat, hogy vitaminokkal védjük a látásunkat, a hajunkat, az immunrendszerünket, az azonban kevésbé ismert tény, hogy bizonyos ­vitaminkombinációk a tüdőnkre nézve fejtik ki jótékony hatásukat. A D3-vitamin, az A-vitamin és a koenzim-Q10 együttes bevitele magas fokú védelmet nyújt a kórokozók ellen, növeli az oxigénfelvételt, fokozza a tüdő ellenállását és erősíti az immunrendszert. Magyar tudósoknak köszönhetően van egy olyan készítmény, egyfajta tüdővitamin, amely ezen összetevők ötvözésével komplex védelmet nyújt a tüdőnek.

Mivel hazánkban a lakosság több mint nyolcvan százaléka bizonyítottan D-vitamin-hiányban szenved, mindenképpen indokolt a pótlása, annak ellenére, hogy itt a szép idő és süt a nap. A vírusos időszakban és a karantén állapotában muszáj pótolni ezt a hiányt étrend-kiegészítővel.

Laborvizsgálattal könnyen ellenőrizni tudjuk a D-vitamin-szintünket, hiszen az sem jó, ha túladagoljuk, habár a tudósok szerint a téli időszak után erre egyáltalán nincs esély, főleg annak, aki most kezdi szedni azt azért, hogy felvegye a kesztyűt a vírussal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában