hirdetés

2020.06.07. 07:00

Mit kell tudni a távirányítók javításáról?

A távirányító az egyik leggyakrabban használt eszköz, így egy idő után a sok igénybevételtől elöregszik, a kapcsológombok megkopnak és elhasználódnak, de ezen általában lehet segíteni.

Forrás: Shutterstock

Távirányítók esetében a jellemző hibák az elemek lemerülése, az elemtartó lap letörése, az áramkörök és érintkezések korrodálódása vagy meghibásodása, a gombok szennyeződése, de akár szakadása is. Természetesen nem mind esetben kell szerelőhöz rohanni, hiszen egyes bajokat mi magunk is tudunk orvosolni.

Persze az elemcsere a legegyszerűbb, hiszen ehhez semmilyen komoly műszaki ismeret vagy tudás nem kell, mindössze pár új elem. Ha a csere után sem működik a távirányító, érdemes tovább kutatni a baj forrását. Mivel tévézés közben sokan rágcsálnak, esznek-isznak, nem kizárt, hogy a gombok csak beragadtak, és ezért nem működnek megfelelően.

Ezen is könnyen lehet segíteni, mert egy kis tisztítás csodákra képes. Sokan nem gondolják, hogy a távirányítókat is karban kell tartani, és időközönként érdemes kicsivel több figyelmet fordítani rájuk, ráadásul a baktériumoktól is fertőtleníthetjük így.

Mit javíthatunk meg házilag egy távirányítón, és mit nem?

Ha egy távirányító elromlik, sok esetben a nyomtatott áramkör meghibásodása lehet a ludas. Sajnos ezt házilag nem tudjuk megjavítani, hacsak nem lapul egy mérnök diploma a fiókunkban. Kicserélni megpróbálhatjuk házilag is, ha sikerül bele vásárolnunk olyat, amivel a régi pótolható. A szétszedés nem bonyolult folyamat.

Fotó: Shutterstock

Arra figyeljünk, hogy mielőtt szétkapjuk a távkapcsolónkat, az elemeket mindenképp vegyük ki. A műanyag borítást könnyedén szét lehet pattintani, ha nem sikerül, akkor plasztik kártyával is tehetünk egy próbát, illetve nézzük meg, nem tartja-e egyben valamilyen csavar.

Fémet, mint például a késpenge vagy a csavarhúzó semmiképp se használjunk. Természetesen a távirányító áramköre nem biztos, hogy cserére szorul, előfordulhat, hogy csak egy alapos tisztításra van szüksége.

A tisztításhoz is szét kell szednünk az eszközt. A tisztítás során vizet csak a műanyag részek esetén használjuk, mint például az gombok, de ezeket is csak akkor mossuk le, ha már kivettük őket a távirányítóból. Az áramkörnek sem árt egy alapos tisztítás, amit alkohollal célszerű elvégezni.

Hogyan előzhetjük meg a távirányító meghibásodását?

Mivel a távirányító egy sűrűn használt eszköz havonta egyszer érdemes megtisztítani. Ehhez nem feltétlen kell szétszedni a távkapcsolót, egy alapos külső tisztítás is csodákra képes, és meghosszabbíthatja a távirányító élettartamát. A kapcsoló gombjait így is meg tudjuk tisztítani. A nyomtatott áramkörökhöz hasonlóan itt is inkább alkoholos vattával vagy fültisztító pálcikával próbálkozzunk, semmi esetre sem vízzel. Nem kell aggódnunk, nem lesz a készülék szeszszagú, mert az alkohol nagyon gyorsan párolog.

Az illesztések mentén egy fogpiszkáló segítségével könnyedén ki tudjuk szedni az odatapadt szennyeződéseket. Természetesen a távirányítónak így sem fog örökké élni, hiszen az elektronikai eszközök egy idő után végleg elhasználódnak, ugyanakkor sokkal tovább fogjuk tudni használni, ha néhanapján megtisztítjuk őket.

A bátrabbak persze a szétszedéses tisztítással is próbálkozhatnak, mert egy esetleges hiba esetén ez is segíthet. Emellett figyeljünk rá, hogy ragacsos vagy maszatos kézzel ne fogdossuk a távirányítót, higgyük el, meg fogja hálálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában