Kereszteltek és bérmáltak a misén

2020.06.07. 17:04

Tavaszi ünnepek a veszprémi Szent Mihály Bazilikában

A járványhelyzet miatt elmaradt ünnepségeket tartották Szentháromság vasárnapján a veszprémi Szent Mihály Bazilikában.

Balla Emőke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

Különleges ünnepre gyűltek össze a hívek. A zárt ajtók mögött tartott liturgiák miatt idén elmaradtak a szokásos tavaszi ünnepek, keresztelések, elsőáldozások és a bérmálások.

Vasárnap délelőtt azonban a főplébánia katekumen (hitjelölt) fiataljai részesedhettek a szentségekben. Az ünnepi szentmisét Udvardy György érsek mutatta be Nagy Károly címzetes apát, kanonok, plébánossal és Felker Zsolt káplánnal. Öt fiatalt megkeresztelt, tizenegy fiatalt első alkalommal megáldoztatott és tizennégy fiatalt megbérmált a főpásztor. A fiatalok keresztelése és elsőáldozása a húsvéti liturgiák alatt lett volna, a bérmálás pedig pünkösd ünnepéhez kötődik.

Fotó: Nagy Lajos

A hívő embert különféle jelek segítik az Istennel való kapcsolattartásban. Közülük hetet különösen fontosnak tartanak. Ezek az emberi élet lényeges fordulópontjaihoz kötődnek, és szentségeknek nevezik őket. A katolikus egyház hét szentsége: keresztség, bérmálás, eucharisztia, bűnbocsánat (gyónás), betegek kenete, házasság és egyházi rend.

Fotó: Nagy Lajos

Az egyház úgy tartja, hogy megbérmálkozáskor az ember különleges kapcsolatba kerül a Szentlélekkel: megkapja ajándékait, adományait, hogy felnőtten és felelősen tanúságot tegyen Jézusról, a hitéről. A bérmálás a keresztény nagykorúság szentsége.

A vasárnapi misén Udvardy György érsek szentbeszédében a szentségek fontosságát és erejét hangsúlyozta, majd a katekumenekhez szólva elmondta, nagy öröm, hogy készen állnak arra, hogy az életükben fölismert Krisztus életét tudják élni: „Nagy titok ez, annak a titoknak a része, amit ezen a napon ünnepel az egyház, a Szentháromság Egyistennek a titka.”

Fotó: Nagy Lajos

Elmondta, a szentség erejében biztosak lehetünk, hogy megtisztít mindenkit, még ha nem minden esetben tudunk, akarunk, vagyunk képesek, bátrak Krisztus módjára élni, Ő szentségeivel gyógyít bennünket, újjáteremti az életet bennünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában