csendes madár és még szaga sincs

2020.07.26. 15:00

A nagyvázsonyi strucc-farmon jártunk – Házi kedvencnek is viszik a csibéket

A minap kiderült számomra, hogy ha elég nagy a családi házam udvara, akkor akár otthon is nevelhetnék struccot, amely nagyon csendes madár, és még szaga sincs, ami zavarhatná a szomszédokat. Viszont csak tojót ajánlott választani, mert az akár 150 kilósra is megnövő, ivarérett kakas vehemensen védi a területét, és olyan rúgása van, hogy egy autó oldalát is beszakítaná.

Molnár Sándor

Tóth Réka és Balogh Sándor a vázsonyi farmon a méretes strucckakassal

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Egy időben nagyon sokan belevágtak a kalandba és elkezdtek struccot tenyészteni hazánkban is. Az érdeklődés abszolút érthető volt a madarak iránt, hiszen szinte mindenük hasznosítható: a tolluktól kezdve az erős bőrükig. Ráadásul akár 1,5 kilogrammos tojásukból akkora rántotta készülhet, mint 20–25 tyúktojásból. A borjúéra emlékeztető húsuknak pedig nagy a vastartalma, ezért várandós anyáknak kimondottan ajánlott, alacsony koleszterin- és zsírtartalma miatt is kedvelik, főleg külföldön. A strucc felső és alsó combja a legértékesebb, de feldolgozzák a nyakát és a máját is, viszont érdekesség, hogy nincs mellehúsuk. A helyén egy „páncél” van, amelynek a segítségével, ha megriad, akármit fellökhet az akár óránkénti 70 kilométeres sebességre is felgyorsulni képes állat.

Tojók és egy arasznyi strucctojás a kifutóban Fotó: Molnár Sándor/Napló

A struccoknak nagyon erős immunrendszerük van, és képesek bármely klímához alkalmazkodni. Nagyvázsony határában is jól érzik magukat a méretes madarak, melyeket Tóth Réka és Balogh Sándor gondoz. Egy rádióműsor keltette fel a fiatal pár érdeklődését a világ jelenleg élő legnagyobb madarai iránt öt évvel ezelőtt. Utánaolvastak a témának, meglátogattak struccfarmokat is, aztán belevágtak. Jelenleg nyolc hízót és négy tenyészállatot tartanak, emellett van még közel 30 csibéjük is az eredetileg Afrikában honos futómadarakból. A csibéket egyéves korukig nevelik, amikor elérik a vágósúlyukat, akkor eladják egy hazai felvásárlónak, aki külföldre viszi őket.

Sándorék a struccok három változatából (kék, vörös és szürke nyakú) a nyugodtabb vérmérsékletű szürke nyakú madarakat választották. Mint mondják, ha elkészült a kifutó és minden megvan a tartásukhoz, akkor már könnyebb elboldogulni velük. Mivel azonban mellékállásban foglalkoznak a struccokkal, így nagyon sok energiájukat és szabadidejüket elviszi a velük való törődés, ráadásul sajnálják is az állatokat, ezért nem foglalkoznak még több struccal, főállásban.

Tóth Réka és Balogh Sándor a vázsonyi farmon a méretes strucckakassal
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Nekünk ez fejben okoz problémát, mi nem ebbe születtünk, hogy otthon levágjuk a tyúkot vagy a nyulat. Rossz érzés, hogy sokáig neveljük őket, aztán mennek a vágóhídra – meséli Réka.

A farmokon általában egy kakashoz két-három tojó tartozik. A nagyvázsonyi hím is bőszen őrzi a területét, a három tojót és a tojásokat. Óvatosan fotózom a kerítésen át, miközben folyamatosan szemmel tart és lassan közelít is felém. Próbálom megsaccolni, hogy ha kidugja a fejét a kerítés felett, vajon elérhet-e hosszú nyakával, mert nem szeretném, hogy megcsípjen a vehemens kakas, amelynek hatszor erősebb a rúgása, mint egy lóé. Izgalmas perceket élek át, miközben egy speciális fából készült segédeszközzel Réka kipiszkálja a gödörszerű fészekből a mai napi 1600 grammos tojást.

Kora tavasszal és nyár végén étkezési célra árulják a méretes tojásokat.

A köztes időben keltetőbe viszik őket, majd később visszavásárolják a körülbelül 30 centiméteres csibéket. A farmon kétnaponta tojnak a tojók, és a környéken mostanság nagyon kelendőek a strucctojások. Tekintélyes adag rántotta készülhet belőlük, amelyet családi rendezvényekre és csapatépítésekre is ajánlanak a tenyésztők.

A csibéket egyéves korukig nevelik, amikor elérik a vágósúlyukat, akkor eladják egy hazai felvásárlónak, aki külföldre viszi őket Fotó: Molnár Sándor/Napló

A vázsonyi „óriás tyúkok” főleg búzát, napraforgót, zabot, kukoricát esznek, de táplálékuk kétharmad részét a szecskázott lucerna képezi. Nyaranta több munkával jár a táplálásuk, ilyenkor mindennap kaszálni és aprítani kell nekik a lucernát, mivel a hízók egész nap eszegetnek. Megtudom, hogy a nagyvázsonyi telet is jól viselik a madarak, amelyek csak estére fekszenek be a szalmával bélelt fedett etetőbe. Kiderül az is, hogy bezárni nem szabad őket, mert menekülő állatok. Ha valamitől megijednek, akkor átszaladnak mindenen. Márpedig ezek a nagy madarak képesek egy kisegértől is megrettenni.

 

A fiatal pár meséli, ha nem csapatban vannak a madarak, akkor jobban kötődnek az emberhez, ezért vannak, akik az udvarukban is tartanak struccot. Manapság egyre többen visznek tőlük előnevelt csibéket otthonra, házi kedvencnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában