Lelki polgárőrség

2020.09.29. 16:40

Merjünk segítséget kérni, vegyük észre, ha más rászorul

A depresszió megelőzése, kezelése érdekében szervezte meg két éves mentálhigiénés projektjét a Balatonalmádi Egészségház. Számos rendezvényt azért tartottak meg, azért jelentettek meg kiadványokat, hogy minél többen merjenek lelki gondok esetén segítséget kérni, és azt is vegyék észre, ha más erre rászorul.

Rimányi Zita

20200929 Balatonalmádi Egészségház. Mentálhigiénés projekt zárója Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Lelki polgárőrség a Balatonalmádi Lelki Egészségfejlesztési Iroda működési területén című projektjére húszmillió forintos pályázati támogatást nyert az egészségház az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében. Almádiban és a környező településeken mintegy 25 ezer ember él, közülük vehették igénybe az érdeklődők a mentálhigiénés szolgáltatásokat. Mintegy ezerötszázan vettek részt a 2018 nyara óta megtartott rendezvényeken, szakmai előadásokon, workshopokon, csoportos foglalkozásokon, egyéni tanácsadásokon, pároknak, családoknak biztosított konzultációkon. A projektzáró rendezvényt kedden tartották meg.

Lelki polgárőrség Fotó: Pesthy Márton/Napló

Németh Ilona főorvos, az Egészségház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szorongást, a depressziót és a többi lelki betegséget sokan nem tartják betegségnek, nem is kérnek segítséget, vagy nem tudják, hova fordulhatnának. Pedig tapasztalatai szerint szervi panaszokkal orvosi rendelésen jelentkező páciensekről sokszor kiderül, hogy lelki háttere van problémájuknak. A kezeltek többszörösének lenne szüksége szakszerű segítségre.

Kardos Klára klinikai szakpszichológus, a projekt szakmai vezetője szerint az volt a legfontosabb céljuk programjukkal, hogy minél többen felismerjék ennek szükségességét, és utat találjanak a megfelelő támogatáshoz, ellátáshoz. Tanuljanak meg és merjenek segítséget kérni!

Németh Ilona főorvos, az Egészségház ügyvezető igazgatója Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ezért is volt az a projekt mottója, hogy „Te sem vagy egyedül!”. Négy nagyrendezvényt, nyolc workshopot tartottak, nyolc kiadványt jelentettek meg Lélekemelő címmel szakmai cikkekkel, ezer-ezer példányban. Önsegítő csoportokat szerveztek szakemberek vezetésével, többek közt serdülőknek, serdülők szüleinek és iskolakezdők szüleinek.

Foglalkoztak evészavarokkal küzdőkkel, kiégés elleni tréninget indítottak pedagógusoknak, az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak, klubszerű foglalkozásokat biztosítottak kismamáknak, időseknek, depressziósok családtagjainak. Partnerként támogatta programjukat az almádi és a kenesei családsegítő központ, a fűzfői iskola. Tavasszal, a koronavírus miatti korlátozások idején online is igyekeztek folytatni munkájukat, s a fertőzésveszély miatt hosszabbították meg három hónappal az eredetileg tervezett projektidőszakot.

Négy nagyrendezvényt, nyolc workshopot tartottak, nyolc kiadványt jelentettek meg Fotó: Pesthy Márton/Napló

Schleicher Dóra pszichológus legsikeresebbnek a kenesei iskolában hetedikeseknek és nyolcadikosoknak tartott foglalkozásokat tartotta, amelyeken a serdülők helyzete volt a téma. A diákok élvezték, tanáraik hasznosnak tartották. Az Almádiban lakásotthonban élő állami gondozottak is csoportfoglalkozásokon vehettek részt a pszichológus vezetésével. Gyesen lévő kismamák szívesen meghallgatták az előadásokat, amelyeken többek közt a szülés utáni depresszióról, a gyermek megszületésének párkapcsolatra kifejtett hatásáról, az anyóssal való viszony nehézségeiről, a testvérek közötti féltékenység csökkentéséről volt szó.

Csepely-Nagy Johanna szociális munkás, szociális gerontológus főként nyugdíjasklubok találkozóira látogatott el. Tapasztalatai szerint az idősek körében gyakori a lelki betegség, amihez több testi gond, sokszor demencia is társul. S számuk egyre nő a térségben, sokan más megyékből költöznek a Balatonhoz közeli nyaralójukba nyugdíjaséveikre. Gyerekeiktől távol kerülnek, sokuk egyedül él, nincs, aki gondoskodjon róluk, pedig jellemzően megromlott egészségi állapotuk.

Kardos Klára klinikai szakpszichológus Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az is elhangzott a projektzáró eseményen, hogy a programot a szakemberek szeretnék folytatni. Ha megtehetik, arról tájékoztatást adnak a Balatonalmádi Lelki Egészségfejlesztési Iroda Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában