Főzés a karanténban: mit vásároljunk, ha két hétre otthon ragadunk

Az utóbbi időben egyre többen kényszerűnek arra, hogy két hétig otthon maradjanak karanténban. Ez kihívás elé állíthatja a háziasszonyokat, hiszen ennyi ideig el kell látni a családot, úgy hogy nem vásárolhatunk. Séta Tünde Nemesvámoson él fiával, ő mesélte el nekünk, mit venne és főzne, ha ilyen helyzetbe kerülne.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

- Először érdemes végiggondolni, hogy a két hét alatt mit szeretnénk főzni. Én nagyon kedvelem a gyorsan elkészíthető ételeket, mivel a munka és a háztartás mellett kevés ideje van az embernek ezzel foglalkozni. Általában kétnaponta főzök, nálunk ez a rendszer vált be a legjobban.

Séta Tünde szívesen főz a családnak
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Arra is kell gondolni, hogy nem csak ebédre, de reggelire és vacsorára is készíteni kell valamit.

- Igen, reggel és este mi inkább szárazabb dolgokat fogyasztunk, gyakran veszek szárazkolbászt, májkrémet, halkonzervet, virslit, ezeket házi sütésű kenyérrel esszük meg. Vennék még paradicsomot, de azt az első héten érdemes megenni, valamint paprikát és uborkát, mert ezek tovább elállnak.

Tündiéknél így készül a rendkívül egyszerű házi kenyér:

Az élesztőt 1 deci vízzel felfuttatjuk, majd 1 kiló liszttel, 3,5 gramm sóval és 6 deci vízzel összedolgozzuk. Miután megkelt, háromszor hajtogatjuk, majd körülbelül 30 perc alatt megsütjük.

Tündiék gyakran sütnek otthon házi kenyeret
Fotó: Séta Tünde

Milyen alapvető élelmiszerek lennének a bevásárlólistádon?

- Alapvető élelmiszerekből úgy gondolom nem szükséges felhalmozni, 10 kiló liszt és 2-3 kilogramm cukor elegendő mennyiség, de méz is mindig van itthon. Igyekszünk egészségesen táplálkozni, úgyhogy lisztből teljes kiőrlésűt, cukorból pedig barnát választjuk inkább. Én szívesebben vásárolok zsírt, mint étolajat, mellette még olívaolajat használok. Tojást mindenképpen kell, abból 30 darab is elfogy. Élesztő, sütőpor a sütéshez elengedhetetlen.

Milyen ételeket főznél?

- Az első héten főznék leveseket, sárgarépát vagy fehérrépát frisset vennék, mert levesbe nem kedveljük a fagyasztott dolgokat. Az otthonlét alatt főznék gyümölcslevest, meggyből vagy almából. Utóbbi kifejezetten jó a bezártság alatt, mert sokáig eláll.

Másodiknak nagyon kedvelem az egytálételeket, ahol egyben van a főétel és a köret. Ezeket wokban vagy tepsiben készítem el. Főleg rizst, bulgurt vagy kölest használok, így nem lesz egyhangú a menü. Krumplit csak ritkán fogyasztunk. Igyekszem minél több zöldséget is felhasználni, például cukkinit, zöldbabot, póréhagymát, gombát. Ezeket a végtelenségig lehet variálni, hogy változatosan étkezzünk. Húsból csirkét és disznót eszünk, igyekszem ezekből a helyi termelőknél bevásárolni, hogy jó minőségű alapanyagból dolgozhassak. Külön sütni általában csirkecombot szoktam, kifilézve, mert így gyorsabban elkészül. A zöldségekből még vadast is főznék és a tepsis burgonya sem maradhat el.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Természeten szoktam húsmentes ételeket is készíteni: nagyon kedveljük például a tésztákat. Ebből 3-4 kilót vásárolnék, különböző féléket, attól függően, hogy köretként vagy főételként – mákos, diós vagy sajtos-tejfölös feltéttel fogyasztjuk.

A tejet is nagyon szeretjük, 5-6 litert vennénk, készülne belőle tejberizs és tejbedara is. Persze a kávéból sem maradhat el, bár abba inkább növényi tej kerül. A másik ital, amit fogyasztunk a szálas tea: előnyben részesítem a gyógynövényekből készült teákat, mindig van itthon kamilla, gyömbér, csalán, borsmenta, citromfű, hagyma. Ezekkel is erősítjük a szervezetünket a vitaminok és az omega 3 olaj mellett.

A süteményeket is szeretjük, nálunk most nagy sláger a néger kocka és a madártej szelet, a tojás nagy része ezekbe kerül.

Milyen fűszereket használsz a főzéshez?

A só evidens, ezért nem szabad róla elfelejtkezni, mert kellemetlen lehet, ha a karantén elrendelése után derül ki, hogy nincs itthon. Fűszerpaprika, vegeta, feketebors, babérlevél és a zöldfűszerek, főleg oregánó és bazsalikom legyen otthon.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Nem csak főzni hanem takarítani és mosni is kell a 14 nap alatt. Ehhez mit és mennyi használsz?

- A mosáshoz egy 24-es mosókapszula és egy öblítő elegendő. Még ha otthon is vagyunk érdemes fertőtleníteni a lakást, én a takarítószerek helyett, az ecetet részesítem előnyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában