2020.10.01. 16:00
Murcifesztiválon kóstolták meg a friss termést
Murcifesztiválon kóstolták meg a friss termést Balatonfüreden, immáron 3 borászat a Gyukli, Zelna és a Söptei részvételével.
Forrás: Kovács Erika/Napló
A Gyukli Pincészet udvarán is újra a szüreti hangulaté volt a főszerep. Gyerekeknek ugrálóvár, óránként traktorozás, csocsóverseny, cefrecsömöszölés tette izgamassá a napsütötte délután.
Közben a szülők megkóstolhatták az előző napi olaszrizling szüret friss mustját, vagy a 10 nappal korábban szedett Solaris murcit. Ez utóbbi egy erjedésben lévő szőlőmust volt, amely még édes, de közel 7 % alkoholt tartalmaz. Újbort is lehetett kóstolni, ami egy augusztusi Irsai Olivér szüretnek az illatos bora volt és természetesen az óborok közül a teljes választék a rendelkezésére állt.
Ínycsiklandó falatokat is lehetett kóstolni, hisz mi eshetne jobban a murci mellé, mint egy tépett malachúsból készült ciabatta coleslaw salátával, vagy egy grillezett gomolya sajt. Az újborokhoz lazacot, a must mellé pedig klasszikus almáspitét lehetett választani. A tartályokban erjedő must kotyogása mellett, fiatal és idős is betekintést nyerhetett a borkészítés rejtelmeibe. A koraesti nap sugarait Tátrai Eszter hangja tette igazán élvezetessé.
Bár egy őszi kabát már kényelmes volt, az idő idén is kegyes volt a szervezőkhöz. A sikereken felbuzdulva jövőre minden bozonnyal folytatódik a szüreti mulatság a városban.