hirdetés

2021.01.28. 07:29

Női karórák: továbbra is hódítanak a „rosegold” darabok

A rosegold, magyarul rózsaarany vagy rozéarany az utóbbi évek egyik legnagyobb divatőrületévé vált a női ékszerek és karórák világában.

Az aranynak ez a rózsaszínes, hajnalpírra emlékeztető, finom, nőies árnyalata újra felemelkedett a legnépszerűbb trendek közé, és egyhamar nem is fog kimenni a divatból.

Miért olyan közkedvelt a rosegold és pontosan mi is az?

A rosegold a tiszta, 24 karátos sárga arany, réz és ezüst ötvözete. A 24 karátos arany minden aranyötvözet alapja, de önmagában túlságosan puha ahhoz, hogy ékszerek készülhessenek belőle, ezért különféle fémekkel ötvözik. Ezek különböző arányú keverékéből születnek az arany színváltozatai.

A rosegold nőies, rózsás színét a magas rézkoncentrációnak köszönheti, ami nem csak esztétikai szempontból teszi különlegessé, de az anyag így keményebbé, erősebbé válik, és halványulásra, színvesztésre is kevésbé lesz hajlamos. Utóbbi tulajdonságai kifejezetten alkalmassá teszik arra, hogy ékszerek, karórák készüljenek belőle.

A rózsaszín arany árnyalat a női karóráknál is egyre népszerűbb, így nem meglepő, hogy több webáruházban is (mint például a timestore.hu) széles választékban kaphatók ilyen színű modellek.

A rosegold több évszázados sikertörténete

A rózsaarany a 2000-es évek végén olyan hirtelen gyorsasággal vált az ékszerek és karórák egyik legnépszerűbb alapanyagává, hogy azt gondolhatnánk egy új, modern kori találmányról van szó, ám ez koránt sincs így.

A rózsaszínű aranyat először a francia származású orosz ékszerész, Carl Fabergé emelte magas rangra a 19-20. század fordulóján, mikor felhasználta azt a híres Fabergé tojások díszítéséhez, melyeket III. Sándor és II. Miklós orosz cár megrendelésére készített.

Kezdetben orosz arany néven vált ismertté

A legtöbbet azonban Louis-Francois Cartier tett a rosegold sikeréért az ikonikus, Jean Cocteau számára három színű aranyból készített „Trinity Ring”, vagyis Szentháromság Gyűrű névre keresztelt ékszerével.

A rózsaarany népszerűsége az ékszer- és óragyártók körében a következő évtizedek során hol nőtt, hol csökkent. Romantikus, nőies jellege miatt az Egyesült Államokban például egy időben kifejezetten keresettek voltak a rosé árnyalatú aranyból készült eljegyzési gyűrűk, mára pedig szinte minden területen meghódította a design és a divat világát, így népszerűbb, mint valaha.

A rosegold sok évtizedes diadalútján nem csupán az ékszerek és karórák világában vált a legnépszerűbb színek egyikévé, hanem a smink, a lakberendezés, a formatervezés területén is, elég csak a rosegold színű mobiltelefonokra, vagy akár a Mercedes Benz autók belső, sőt külső dizájn-elemeire gondolni.

Miért vált ennyire közkedveltté a rózsaarany?

A rózsaszín és az arany népszerűségét nem kell magyarázni, hiszen a kettő ötvözete igazán univerzális, vagyis egyszerre szolid és látványos, ezáltal tökéletes választás a letisztultabb, visszafogottabb ugyanakkor a merészebb, élénkebb színeket kedvelő nők számára is.

Sőt, ez a színárnyalat még az ünnepi smink tippek között is szerepelt. A nőies, szolid, elegáns, romantikus, és az extravagánsabb, csillogóbb ízlésvilágú nők is harmonikusan építhetik be ruhatárukba.

Rózsaaranyból készült, visszafogottabb kialakítású karórát viselhetünk a hétköznapokon

Ezzel szemben egy csillogóbb, kövekkel, kristályokkal díszített karkötő- vagy divatóra az alkalmi ruhák tökéletes kiegészítője is lehet.

A fényesebb, hidegebb, fémesebb színvilágot kedvelők ugyanúgy variálhatják kedvenc darabjaikkal, mint azok, akik a melegebb árnyalatokat részesítik előnyben.

A melegebb sárga arannyal és a hűvösebb ezüsttel ellentétben minden bőrárnyalathoz passzol

A nők körében tapasztalható népszerűségét csak fokozza, hogy kifejezetten kiemeli a bőr rózsás árnyalatait. A rosegold divatórák másik nagy előnye, hogy a különböző színű és árnyalatú fémékszerekkel is nyugodtan párosíthatók.

A különböző színű és anyagú kiegészítők kombinálása ugyanis szintén egy új és népszerű eleme a modern, divatos nők eszköztárának.

Miáltal a női divattrendeketa 2010-es évek vége óta a pasztelesebb, selymesebb árnyalatok uralják, egy rosegold női karórát bátran összepárosíthatunk szinte bármely szín lágyabb, krémesebb árnyalatával.

A rosé árnyalat vonzereje finom nőiességében és ragyogó sokoldalúságában rejlik: nem harsány, mégis különleges, és minden helyzetben egyből magára vonzza a tekintetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában