Kabátot igen, cipőt ne

2021.02.07. 11:00

Divathóbort vagy szükséges védelem a kutyaruha?

Azok, akik házi kedvenceket tartanak, gyakran esnek abba a hibába, hogy úgy kezelik állataikat, mintha ők maguk is emberek volnának, hiszen a család tagjai. Valóban azok, és ugyanazt a szeretet és törődést érdemlik, viszont nem emberek, így a hőháztartásuk, étkezési szokásaik, sőt, a divatérzékük is eltér a miénkről – erre pedig érdemes tekintettel lennünk.

Horváth Virág

Vecseri Krisztina mentett kutyusa, Pihe pitbull és staffordshire keverék, saját kutyaruhájában gazdijával

Fotó: Horváth Virág/Napló

Vecseri Krisztinával, egy veszprémi, állateledelt és -felszerelést árusító szakkereskedés munkatársával beszélgettünk arról, vajon a kutyaruha és a kutyacipő újabb őrült divathóbort, vagy valós védelmet nyújthat kisállatunk számára.

– A kutyacipőt csak abban az esetben szoktuk ajánlani, hogyha esetleg műtötték a kutya lábát, vagy van valamilyen sérülés a talpán, amit óvni kell, de ebben az esetben télen és nyáron is figyelni kell rá, tehát ajánljuk a kutyacipőt, hogy ne kerüljön a sebbe kosz. Egyéb esetben nem célszerű cipőt adni a kutyára, hiszen, ha próbáltuk már ráadni, láthattuk, hogy a kutya szó szerint megmerevedik a cipőtől. Ha csak divatból akarjuk ráadni, ne tegyük, az a kutyának szinte kínzás, nem tud benne normálisan menni – mondta el Vecseri Krisztina.

Hozzátette, nem kell túlaggódni a kutyasétáltatást, ha fel van sózva a járda, és félünk, hogy a kiskedvencünk talpát felsérti, akkor inkább a füvön sétáltassuk az ebet, így elkerülhetjük a sérülést. Ha valaki mégis fél, hogy megsérül a kutya talpa, választhatja a szprét, ami ugyanúgy megvédi a talpát, de nem zavarja a sétában.

Ezzel szemben a kutyaruha valóságos védelmet tud nyújtani kutyusunknak, Vecseri Krisztina maga is ad ruhát kutyáira, és másoknak is ezt javasolja. – Főleg a kistestű vagy rövid szőrű kutyáknak szoktuk ajánlani a kutyaruhát. Egy huskynak természetesen nincs szüksége télen sem kutyaruhára, az ő bundája éppen erre van kitalálva. A kicsi és rövid szőrű kutyák közelebb vannak a földhöz, és sokkal hamarabb felfáznak, megfáznak, amit meg tudunk előzni a kutyaruhával. Ez valóban hasznos, nem hóbort, persze a kutyaruhák között is van mindenféle anyagból készült, sokféle színnel és mintával, tehát a divatszeretetünknek is hódolhatunk, hiszen mindenki azt szeretné, ha „csinos” lenne a kutyusa – tette hozzá.

Vecseri Krisztina mentett kutyusa, Pihe pitbull és staffordshire keverék, saját kutyaruhájában gazdijával Fotó: Horváth Virág

Nemcsak a színe, fazonja és mintája számít azonban, az sem mindegy, hogy milyen vastag vagy bundázott-e a belseje. Az is fontos, hogy az esőkabát akár a hosszú szőrű, nagyobb testű kutyáknak is hasznos, hiszen, ha átázik a szőrük, akkor kisebb, rövid szőrű társaikhoz hasonlóan náluk is fennáll a veszélye a megfázásnak.

Ha havazik, akkor bármennyire is csábító kutyánk számára, hogy megegye a havat, ezt ne nagyon engedjük neki, hiszen attól is megbetegedhet.

A macskákhoz hasonlóan, ha kutyánk sokat vizel, vagy nem tudja visszatartani, valószínűleg felfázott, ha pedig száraz és meleg az orra, akkor lázas is lehet. Habár már sokféle szép kutyaruha van a boltokban, nagyon fontos, hogy beltérben csak akkor adjunk ruhát állatainkra, ha ivartalanítás után az állatorvos azt javasolja, hogy kedvencünk ne bántsa a műtét helyét. Ha az állat a beltérben és a kültérben is hosszú távon ruhában van, felborul a hőháztartása, megváltozik a hőérzete, és ugyanúgy meg tud fázni, mintha semmi nem lett volna rajta.

Akárcsak a gyerekek esetében, kölyökkutyáink is hirtelen és sokat tudnak nőni, így érdemes az üzletekben a szakember segítségét kérni, hogy melyik típusú kabátot érdemes venni egy növésben lévő kutyának, hogy ne kelljen hamar újat venni, de ne is tudjon kibújni belőle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában