kétszer virágzik

2021.03.28. 11:00

Egyre népszerűbbé válik a levendula

Egyre népszerűbb gyógynövényünk a levendula, sokan a kertjükbe is ültetnek, mások levendulaszüreteken szerzik be a kívánt mennyiséget egy évre.

Tóth B. Zsuzsa

A levendulabokrok gyönyörű látványt nyújtanak, és évente többször szedhetjük a virágot

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Több érv is szólt amellett, hogy ezt a gyönyörű és hasznos virágot, gyógynövényt ültessük a kertünkbe. Megfontolandó, hogy akár az erkélyen is termesszünk néhány tövet. A levendulának ugyanis nincs szüksége növényvédelemre, nem igényel állandó gondozást, hosszú évtizedekig a kert dísze lehet. Jól tűri a szárazságot, kedveli a napsütést, fagytűrő, lila virágja pedig sokáig otthonunk dísze lehet.

A levendula egy évben általában kétszer virágzik: nyáron időben arassuk le a virágját, így ősszel a másodvirágzásnak is örülhetünk. Az őszi mennyiség mértéke a nyárinak a fele lesz. Másodvirágzás után, a nyár elmúltával már nincs tennivalónk a levendulával, hiszen a virágok learatásával ekkor még egyszer formára alakítjuk bokrainkat. Hogy bokros, dús virágzatú legyen, kétharmadára messük vissza az ágakat.

A levendulabokrok gyönyörű látványt nyújtanak, és évente többször szedhetjük a virágot
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ha igazán szép, dús levendulabokrokat szeretnénk, rendszeresen metszenünk kell már az első évtől kezdve. Az új hajtások visszavágásával a növény jobban bokrosodik, a fiatal hajtások mind egy-egy virágkalászt teremnek. Évente legalább egyszer el kell végeznünk bokraink metszését: az őszi fagyok előtt, vagy tavasszal, a hó és a fagyok elmúltával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában