Környezettudatos és egészségmegtartó

2021.03.18. 07:00

Zöldböjtöt is tarthatunk az ünnep előtt

Hortobágyi T. Cirill bencés főapát a hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó negyvennapos böjt idején idén is zöldböjtre buzdít a közösségi médiában.

Rimányi Zita

Szalay Tímea

Fotó: archív

– A keresztények a nagyböjtben gyakran konkrét fogadalmakat tesznek, hogy miben változnak, miről mondanak le. Mi szeretnénk ebben az időben erősíteni a környezettudatosságot és a természetközeliséget. Ezzel kívánunk időt adni a teremtésnek – mondta el Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Bencés Főapátság elöljárója tavaly, amikor először meghirdette a zöldböjtöt. Idén megint lehet csatlakozni a monostor szerzetesközösségének öt pontban megfogalmazott kezdeményezéséhez. Ezúttal is közzétette a főapát a közösségi médiában a mondatok kezdőbetűi miatt 5T-nek is nevezett, röviden megfogalmazott tanácsokat. A zöldböjthöz a következőket javasolja útmutatásként: Takarékoskodj az energiával!; Tudatosan vásárolj!; Tölts több időt a természetben!; Táplálkozz egészségesen!; Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

Hortobágyi T. Cirill

A pannonhalmi főapátság régóta elkötelezett az energiatudatosság mellett: biomassza- erőművet épített, épületeinek tetejére napelemeket telepített. Az említett célkitűzéseket pedig mások is magukénak érezhetik. A példát követve megkereshetik, miben újulhatnak meg, válhatnak környezettudatossá.

Szalay Tímea, a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke úgy véli, mindenféle böjt zöldböjt. Hiszen a fogadalmainkban megjelenő mértékletesség erőforrást takarít meg. Például már maga a napi háromszori étkezés vállalása, vagy a húsmentes(ebb) táplálkozás, a csendes időszakok tartása mind-mind a zöldebb életvitelt is szolgálják. Ha kevesebbet nézzük a tévét, használjuk az internetet, azzal kevesebb energiát fogyasztunk. Áramot takarítunk meg és a gépet is pihentetjük, így a készüléket később kell lecserélnünk.

„Az a szép a böjtben, hogy nem túlzó szigorítást, nem önmagunk büntetését jelenti, hanem új lehetőségeknek ad teret. Ugyan egy vagy több kevésbé jó szokásunkat ilyenkor háttérbe helyezzük, de ezzel egy időben teret adunk olyan új és szép szokások kialakulásának, melyek értékesebbé, szeretetben gazdagabbá, élőbbé és élhetőbbé teszik mindennapjainkat” – hangsúlyozta. A böjt és a környezet védelme szerinte összecseng. Olyasmit tehetünk, amit Isten jó szemmel néz. Közelíthetünk általa magunkhoz, egymáshoz, a teremtett világhoz. A képernyő nézése helyett a természet szépségét csodálhatjuk, jobban figyelhetünk szeretteinkre, ami nyugalmunkat, boldogságunkat szolgálhatja. Szebb, jobb életformát választhatunk, tudatosíthatjuk magunkban, hogy figyelnünk kell a bolygónkra – állítja.

Szalay Tímea
Fotó: archív

A megszokottól eltérő programokat választhatunk, sétálhatunk, családtagjainkkal társasjátékozhatunk, felolvashatunk egymásnak, a napi élményeket együtt gyűjthetjük össze, elmondhatjuk egymásnak, mi az, amit aznap gyönyörűnek találtunk, otthonunkat, kiskertünket zöldíthetjük, ami később is örömet okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában