Fogyással az immunrendszerért

2021.05.22. 11:30

Az élményszerű és céltudatos mozgás, testedzés ösztönözhet helyes életmódra

A túlsúlyosak számának növekedésére mostanában az is felhívja a figyelmet, hogy a felesleges kilók miatt gyengébb az immunrendszer, így a koronavírusra is fogékonyabbak lehetnek az érintettek. Ezért nemrég dietetikus tanácsait jelentettük meg. Most az európai elhízás elleni nap, május 22-e apropóján edző, testnevelőtanárok javaslatait ismertetjük.

Rimányi Zita, Juhász-Léhi István

20210521 Balatonfüred Füred Gym edzőterem Bihari Mercédesz és Dukay Dávid személyi edző, teremvezető Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Korábban már írtunk arról, hogy a magyarok a legelhízottabbak Európában. A túlsúlyosak aránya kontinensünkön a felnőtt lakosság körében nálunk a legmagasabb, de globális viszonylatban sem maradtunk le az élmezőnytől: negyedik helyen állunk az USA, Mexikó és Új-Zéland után. Hazánkban minden második ember túlsúlyos, minden harmadik elhízott.

Ráadásul tapasztalatok szerint esetükben súlyosabb például a koronavírus-fertőzés lefolyása is.

A felesleges kilók megterhelik a szívet, érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhatnak, befolyásolják közérzetünket, kinézetünket. Emellett folyamatos gyulladásos állapotot okozhatnak a szervezetben. Nagyné Himes Renáta táplálkozási tanácsadó szerint már a hagyományos főzési eljárások, alapanyagok megváltoztatásával is eredmény érhető el, például a cukor és a finomított napraforgóolaj segíti fenntartani a kialakult gyulladásos állapotot. Inkább a hidegen sajtolt olajokat ajánlja. Többek közt lenmag, dió fogyasztását. Elmondta, hogy a fogyás és az egészségmegőrzés miatt is az egyik legfontosabb, hogy elegendő folyadékot igyunk: két-három óránként két-három deciliter vizet.

– Méréseket végzünk a diákok körében, a testtömegindexet, a fizikai mutatókat figyelve. A gyerekeknek hangsúlyozzuk, hogy e téren is mindig önmagukhoz képest fejlődjenek. Ez a számszerűsítés csak ösztönző módon szembesíti őket azzal, amit egyébként is tudnak esetleges túlsúlyukról, de esetleg maguk előtt is titkolni szeretnének. Támogatást kaphatnak tőlünk, megbeszéljük velük, min érdemes változtatniuk. Előfordulnak sokkoló eredmények is, amikor negyven-ötven százalékos a szervezet zsírtartalma már serdülőknél. Ilyenkor a védőnővel és a szülőkkel is egyeztetünk arról, hogyan segíthetünk – sorolta Varga Tünde, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános iskola testneveléstanára és hozzátette: olyan órákat tart, amelyeket a fizikai hátránnyal rendelkezők is élvezhetnek. Szerinte elhízás esetén a legfontosabb a rendszeresség. Naponta kell mozogni a sok ülés mellett. Úgy véli, azt is meg kell tanulni, hogy egészen izzadásig, amiatt, hogy a kellő terhelésnek értéke legyen, az anyagcserét gyorsítsa. Ma már a tanulók is sokféle lehetőség közül választhatnak a testnevelésórákon, élményszerű az iskolában mozgás.

Palotai Nándor, a sportiskolaként is működő veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnázium testnevelőtanára a megelőzés jelentőségét hangsúlyozta. Szerinte az igényességre nevelés e téren is befektetést jelent, mely révén a betegségek elkerülhetők.

Véleménye alapján úgy kell megszeretni a mozgást, hogy aztán a sportolásra a fiataloknak, az idősebbeknek is belső motivációjuk legyen.

Ebben igyekszik segíteni. Tapasztalta, hogy az olyan apró fogások is működnek, mint amikor autó helyett biciklit használunk, távolabbi megállóban szállunk fel a buszra, ahol van lift, ott is lépcsőn megyünk.

– A középiskolai időszaknak az egészségtudatosságra nevelésben nagy jelentősége van. Most, hogy visszatértek a suliba a diákjaink a távoktatás után, látszik a mozgásszegény életmód hátránya. Sok feladatuk van a továbbtanulás miatt, de nem érdemes elhanyagolniuk testüket sem. Azt szoktam javasolni, hogy ha szellemileg elfáradtak, akkor fussanak. Az üdítőleg hat rájuk és ilyenkor boldogsághormonokat is termel a szervezet – szögezte le Palotai Nándor.

Dukay Dávid személyi edző mindezek kapcsán arról beszélt, hogy azoknál, akik túlsúllyal küzdenek felmerül a kérdés: mit érdemes sportolniuk, hogy megszabadulhassanak a felesleges kilóiktól?

– Ahhoz, hogy normál testtömegünk legyen, mindenképpen javítani kell a táplálkozáson és oda kell figyelni a sportra, a mindennapi mozgásra – hangsúlyozta. – Mondják, az egész nyitja abban van, hogy hetven százalékban a táplálkozás és harminc százalékban a testmozgás határoz meg mindent és bizony ez is az agyban dől el.

Fontos, hogy akik túlsúllyal küzdenek, azoknak rémálom egy-egy olyan gyakorlat, amelyet a vékonyabbak végeznek. Számukra eleinte – hogy elkerüljék a csalódást – nem árt más jellegű edzéstervet készíteni. A füredi teremvezető hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a fokozatosság. Nem árt egy állapotfelmérés, ahol fókuszba kerül a kor, a nem és például az állóképesség is. Szerinte egyébként könnyebb a plusz kilókat megelőzni, mint a felesleget ledolgozni.

– Ha viszont már felszaladt a felesleg, jó, ha kerékpárral kezdünk és nem futással, kímélve az ízületeket – mondta Dukay Dávid. – Sokan nem melegítenek, nyújtanak edzés előtt. Pedig fontos, szánjunk rá tíz percet! A személyi edző felhívta a figyelmet egy érdekes dologra is, mely szerint a túlsúllyal küszködők java része fél a súlyzóktól és kizárólag kardióedzéseket végez.

– Akik tényleg nehezen mozognak, azok TRX-ezhetnek, ami abszolút a saját testsúlyunkat veszi igénybe – magyarázta. – Fontos, hogy ha utána bármilyen gépbe ülünk be vagy súlyt emelünk, törekedjünk arra, hogy kis súlyokkal kezdjünk. De még egyszer hangsúlyozom: figyeljünk oda a minőségi étkezésre, a folyadékbevitelre és amennyire lehet próbáljunk stresszmentesen élni mindennapjainkat az edzések mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában