repülés

2021.05.05. 07:10

Helikopteres kötelék a megye égboltján

Ötgépes katonai helikopteres kötelék szelte át a megye egét kedden délután.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A helikopterek információink szerint a hazánkban zajló Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat keretében, egy úgynevezett szoktató repülésen vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról felszállva magyar helikopteresekkel közösen. Az ilyen repülések során a külföldről érkező gépszemélyzeteket kalauzolják körbe magyar kollégáik azokon a helyszíneken, katonai gyakorlótereken, repülőtereken, navigációs pontokon, melyeket a gyakorlat feladat-végrehajtásai során adott esetben magyar kísérő nélkül kell majd elérniük a pilótáknak.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az öt helikopterből álló kötelékben egy magyar H145M helikopter vezetésével két szlovák UH-60M Black Hawk és egy szlovén AS532 Puma típusú helikopter pilótáit ismertették meg – egy magyar Mi-24-es harcihelikopter záró kíséretével – a bakonyi táj szépségén túl többek között az újdörögdi katonai gyakorlótérrel és az MH Pápa Bázisrepülőtérrel. A helikoptereket viszonylag kis magasságon többen a Balaton-parton is láthatták Balatonfűzfő, Balatonalmádi vonalában, mielőtt Tótvázsony irányába a 77-es főút felett Újdörögdre, majd Pápára repültek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A keddi szoktató repülés pedig azt jelezte, az elkövetkezendő napokban számíthatunk még a katonai vasmadarak felbukkanására környékünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában