Olimposz – Zeusz és Kronosz trónusa

A turisták a hegy lábánál fekvő Litókhoróból, azaz az istenek városából indulhatnak az Olimposz hegység fenséges csúcsainak, az istenek örök lakhelyeinek meghódítására.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Olimposz Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. Közel 2920 méteres magasságával Hellász legmagasabb hegye, és egyike Európa legmagasabb csúcsainak is.

Az Olimposz hegy viszonylag kis kiterjedésű, de szemet gyönyörködtetően változatos tájjal rendelkezik. Növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos egyedi, speciálisan csak ezen a területen honos élőlényt találunk. Erdei fenyők, bükkösök és tölgyesek teszik gazdaggá a flórát. A feljegyzések szerint több mint nyolcszáz vadvirágot, továbbá különleges madarakat és kisebb emlősöket, így például zergét, borzot, menyétet, vadmacskát és mókust is számon tartanak. A hegy ma természetvédelmi terület, legmagasabb pontja a Mítikasz-csúcs, melynek jelentése orom. Az Olimposzon találjuk Görögország második és harmadik legmagasabb csúcsát is, a 2911 méteres Szkoliót és a 2909 méteres Sztefánit (más néven Zeusz trónja). Ezeken kívül még négy 2700 méter feletti csúcsa van: Szkala (2866), Ajosz Antonisz (2815), Profitisz Iliasz (2803), Tumba (2785).

Zeusz fürdőkádja egy sziklába vájt medence, amely folyamatosan tele van tiszta vízzel Fotó: Laskovics Márió/Napló

Litόkhoro város a Piería prefektúrában, Közép-Ma- kedónia délnyugati peremén, a hegység lábánál fekszik. A szép fő tér mellett – ahol a dombormű kezében villámmal ábrázolja Zeuszt, az ég és a villámok urát – a város nevezetessége a Szent Miklós-templom, a külön harangtoronnyal bíró ortodox ima- helyet érdemes megtekinteni.

Litókhoro város nevezetességének, a Szent Miklós- templomnak külön harangtornya van Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kőfaluként is emlegetett településről sétával jutunk fel a sziklák között egy gyönyörű kanyonon keresztül Zeusz fürdőkádjához. A monda szerint a főistenség e tiszta hegyi forrás vizében fürdött rendszeresen. A hely egyébként egy sziklába vájt medence, amely folyamatosan tele van vízzel. A kanyonban kiépített és korláttal is ellátott biztonságos út vezet, amelyet naponta sok érdeklődő koptat. A görög mitológia szerint itt, az Olimposz legtetején van az istenek örök lakhelye. A havas hegygerincen, felhőktől koszorúzva állt a görög panteon, a tizenkét olimposzi isten kristálypalotája, melyben Zeusz uralkodott. A görög mondavilág szerint Gaia gyermekei, a titánok is az Olimposzon éltek, és Kronosz, a legfiatalabb és leghatalmasabb titán trónusa is az Olimposz volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában