Túl kevés időt szánunk a reggelizésre, pedig az egészséges táplálkozás többet követelne

A magyar nők az ajánlottnál kevesebb időt fordítanak reggelizésre, s bár a legtöbben az egészséges és finom reggeliket keresik, „az élet többnyire közbeszól” – derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyben a reggelizési szokásokra és annak minőségére voltak kíváncsiak.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

A kapott eredményekből azt a következtetést lehet levonni, hogy a nők nagy része hajlandó lenne változtatni a helytelenül rögzült szokásain, ha ebben segítséget, de legalábbis iránymutatást kapna, és megfelelő kínálatot találna a piacon. Érdekesség, hogy a sós és édes reggeliket előnyben részesítő nők tábora nagyjából fele-fele arányban oszlik meg.

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, amely beindítja az anyagcserét és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat. Azok, akik reggelivel indítják a napot, sokkal hatékonyabban tudnak koncentrálni napközben és állóképességük is javul. A reggeli elhagyása az energiabevitel csökkenéséhez vezethet, egyúttal kevesebb fehérje, vitamin és ásványi anyag jut be a szervezetbe azokhoz képest, akik rendszeresen étkeznek reggelente. Elvben ezt a legtöbben tudjuk, ám gyakorlatban kevésbé tartjuk magunkat hozzá. A kutatásból kiderült, általánosságban vizsgálva a kitöltők 85 százaléka kezdi reggelivel a mindennapokat. A reggelizésre igennel válaszolók számára az egészség és a finom íz messzemenően a két legfontosabb tényező szemben az árral és azzal, hogy praktikus legyen, azaz könnyen és gyorsan elkészíthető.

A magyar nők több mint fele (58 százalék) saját bevallása szerint hétköznapokon 5–15 percet fordít a reggelire, és csak körülbelül harmaduk (37,5 százalék) reggelizik negyed óránál tovább. Ez megfordul, ha a hétvégeket nézzük: szombaton és vasárnap már a kitöltők 71,9 százaléka fogyasztja a reggelijét 15 percnél tovább. Kiemelten fontos, hogy a reggelit ne kapkodjuk el, hiszen ez az egyik legfontosabb főétkezésünk. A javasolt időtartam minimum 20 perc lenne. Szakértők szerint hagynunk kell megfelelő időt a rágásra, nyelésre, mert ha gyorsan eszünk, a gyomrunk képtelen a nagy mennyiséget 5-10 perc alatt megfelelően feldolgozni. Ilyenkor kellemetlen tünetek, így például gyomorfájdalom, rossz teltségérzet vagy puffadás is jelentkezhet, ami rányomhatja a bélyegét a napunkra.

A reggeli időpontja sem mindegy: kutatások arra jutottak, hogy a metabolizmusnak azzal teszünk a legjobbat, ha két órával ébredés után étkezünk először. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez a hétköznapokon nehéz, de mégsem lehetetlen feladat. Az úgynevezett „ráérős reggelizők” 60 százaléka ügyel arra, hogy gondosan előkészítse az ételt és időt szánjon a nyugodt étkezésre, 76 százalékuk otthon, míg 24 százalékuk a munkahelyén fogyasztja el a reggelijét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában