Átlépve a mesekapun találkoztak táltossal, a világ lustáival is a sólyi táborozók

Pontosan tíz évvel ezelőtt kezdett nyári gyermektáborokat szervezni Ispán Krisztina meseterapeuta, óvodapedagógus, mozgásterápiás fejlesztő. Az Aranyalma népmesetáborban idén is húsz, öt és tíz év közötti, főként környékbeli gyermek vett részt. Varázslatos lények közé képzelhették magukat.

Rimányi Zita

KÉPALÁ: A Sólyon együtt táborozók számos élménnyel gazdagodva búcsúzhattak el egymástól a táborzáráskor

Forrás: családi

Délelőttönként fejlesztő meseterápiás foglalkozásokon vettek részt a gyerekek, amihez alkotó tevékenység is társult. Délutánonként mesemeditáció, diafilm-vetítés és mozgásos játékok következtek. Minden nap egy rituáléval hangolódtak rá a kalandokra: egyesével átléptek a napraforgókkal feldíszített mesekapun, ami bevezette őket a mesék birodalmába. Ezután leültek körbe a szőnyegre. Két koshi, azaz szélharang finom, lágy hangja segített nekik abban, hogy benne érezzék magukat a varázslatban. A meseterápiás foglalkozások alkalmával mindig élőszavas mesemondás történik. Utána alkotó-fejlesztő tevékenység következett. Majd kilépve a mesekapun a meséhez kapcsolódó jelképes ajándékot kaptak a gyerekek. Ispán Krisztina segítője a népmesetábor idején Rechner Bernadett volt, aki szorgos munkájával, lelkesedésével és végtelen türelmével hozzájárult ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen.

A mese gyógyító ereje azért tud hatni, mert a mesehallgató a cselekményét magára vonatkoztatja. A mesék így segítik a gyermekeket, hogy problémáikra megoldási mintákat kapjanak. Motívumaik ugyanis egyetemesek. Egy-egy foglalkozás során intenzív fantáziamunka folyik, a belső képek önmagukban gyógyítanak. A mesefoglalkozásokon segítségül hívják a népmesék kistestvéreit is: a népdalokat, a mondókákat és a találós kérdéseket. A népmesére azt is szokták mondani, hogy a szegény ember egyeteme. A kézműves foglalkozásokon pedig többek közt nemezeltek, bőröztek, kavicsot festettek, gyöngyöztek, ablakfesték képeket készítettek a táborozókkal.

A Sólyon együtt táborozók számos élménnyel gazdagodva búcsúzhattak el egymástól a táborzáráskor Fotó: családi

A népmesetábor záró eseménye és egyben a hét csúcspontja a Mesetúra volt. Az élőszereplős mesejáték alkalmával népmesei helyszíneken mesehősökkel találkozhattak a gyerekek. Akadtak segítőik és hátráltatóik is az út során. Az Öreg király útnak indította a családokat, hamuba sült pogácsával és jó tanáccsal látta el őket. Ezután találkoztak a folyton csak heverésző Világ lustáival, akik útba igazították a gyerekeket az úton. A palota tornyából Galambbegy engedte le hosszú haját, amiben ott volt a találós kérdés. Ezután a királylány elveszett üveggolyóit segítettek megkeresni. Egy öreganyához érve, már tudták, hogyan kell illendően köszönteni a szereplőt: Adjon Isten jó napot öreganyám! Ha jól megválaszolták a mesehős által feltett kérdést, jutalmul megtudhatták, merre visz tovább az út. Aztán erdei zsivány állta útjukat a Fekete király birodalma előtt. Ezután már csak egy akadály volt: le kellett győzni a félelmetes Fekete királyt. Ki bottal, ki karddal és volt aki kő-papír-olló játékkal küzdött. Így sikerült visszaszerezni és visszavinni az Öreg király jókedvét, amit a Fekete király ellopott tőle. A mese évről évre változik, még sohasem volt két egyforma történet. A Mesetúra után szalonnasütés, beszélgetés és játékok várták a családokat.

Augusztus 16. és 20. között Öskün rendez hasonló népmesetábort Ispán Krisztina napközis jelleggel 5 és 12 év közöttieknek. Sólyon a Kelj fel Jancsi! mozgásfejlesztő tábort augusztus 9. és 13. között tartja meg, naponta 8-tól 16 óráig, öt és tizenkét éves kor közötti gyerekeknek. Ez a napközis jellegű tábor is az 5 és 12 éves korosztálynak szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában