A gyümölcsök zamatos ízvilága

2021.10.19. 14:00

Aszal, befőz és kenyeret süt: Bojtorné Pados Mária visszatért a természethez

Azt gondoltuk, a gyümölcs­aszalás fortélyairól beszél­getünk majd Bojtorné Pados Máriával, ám közben kibontakozott egy különleges életút, amely ugyan számtalan buktatót tartogatott, ám ismét bebizonyosodott, hogy akaraterővel, kitartással, kellő alázattal és hittel minden nehézség leküzdhető.

b

Bojtorné Pados Mária: Azért adja a természet a gyümölcsöt, hogy éljünk vele

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Takaros ház, buja zöld növények sokasága fogadott minket a szentkirályszabadjai termelőnél, Bojtorné Pados Máriánál, akit csak Manóként ismernek a rokonai, barátai, ismerősei és a környéken élők. Világos, rendezett konyhájában foglaltunk helyet, érkezésünkkor éppen kovászt etetett.

– Egyik hobbim a kenyérsütés, süteménykészítés. Nem használok élesztőt, helyette rozs- és fehér kovászt teszek a tésztákba. A tapasztalatok szerint a kovásztól a glutén „előemésztődik”, így az abból készült pékáru nem terheli meg a hasnyálmirigyet. Könnyebben emészthető élelmet kapunk – avatott be minket.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Persze kenyeret sütni nem olyan könnyű, Manó is számtalanszor próbálkozott, többször feladta, ám nem hagyta nyugodni a dolog, ezért újra és újra nekiveselkedett. Úgy fogalmazott, a kenyérsütés ősi dolog, a misztériumába csak azok kapnak betekintést, akik alázattal viseltetnek iránta. Végül tucatnál is több próbálkozás után sikerült az első igazi kenyeret megsütnie, amire azóta is nagyon büszke.

– A pandémia alatt sok ember nekilátott a kenyérsütésnek. Mindenkit támogatok, örömmel segítek, kovászt is bárkinek szívesen adok. A receptemet bárkivel megosztom, nem akarok semmit titokban tartani. Azt szeretném, ha mindenki egészséges, tartósító- és vegyszermentes táplálékot fogyasztana. Úgy is mondhatnám, szeretném, ha végre ébrednének az emberek! – hangsúlyozta.

Az egyik konyhaszekrény alatt több tucat rekesz befőttesüvegekkel, mindegyik gondosan felcímkézve. Füge, őszibarack, szilva – csak néhány azokból, amit elolvastam. Ezekben tárolja Mária az aszalt gyümölcsöket. Rögvest elő is kapott közülük párat, tányérra pakolva kínálja a finomságokat. És aki eddig azt mantrázta magában, hogy nem szereti az aszalt gyümölcsöt, az itt fejezze is be. Ezek az ínyencségek ugyanis egyáltalán nem hasonlítanak a boltban kapható gumis, alig rágható aszalványokhoz. Ezek illatosak, könnyűek, meg­idézik a nyarat, visszaadják a gyümölcs zamatos ízvilágát.

– Előző munkahelyemen beteg emberekkel foglalkoztam, ám egyre több jelet kaptam testileg és lelkileg is, hogy ki kell lépnem, más munkát kell keresnem. Olyan elfoglaltságot szerettem volna, amely mellett a családomra is tudok figyelni, az időmet én magam oszthatom be. Már régóta foglalkoztatott, és bevallom, bosszantott is, hogy az emberek kertjében hiába roskadoznak a gyümölcsfák, a termés legtöbbször lerohad a fáról, nem fogyasztják el. A természet azért adja, hogy éljünk vele. Ekkor vettem egy aszalógépet, és a kertünkből kezdtem aszalni és befőzni a sok gyümölcsöt: meggyet, barackot, szilvát, cseresznyét, szedret, almát – idézte fel a kezdeteket.

Aztán a gyümölcsöket szeletelve vagy leturmixolva kezdte aszalni. A bogyós gyümölcsöket almával összekeveri, és hajszálvékonyan megkeni vele a sütőpapírt, aztán 40 fokon 16-18 órán keresztül aszal. Ezekből aszaltgyümölcs-lap és csipsz készül. Manó szerint a lapokat rendkívül sokrétűen fel lehet használni, például süteményekbe is kiváló, hiszen a krémektől kapott nedvességtől felpuhul, és csodálatos ízegyveleget alkot.

Bojtorné Pados Mária: Azért adja a természet a gyümölcsöt, hogy éljünk vele

Nem használ cukrot, állati eredetű zselatint, tartósítószert. Úgy véli, ezek betegítik meg az emberiséget. Szerinte így is lehet hosszan elálló élelmiszereket készíteni. Problémái miatt fordult a holisztikus és kínai orvoslás, a természet felé. Meg akarta ismerni, miként működik az emberi szervezet, a test és a lélek hogyan képes egyensúlyba kerülni.

Hét évig tömték antidep­resszánsokkal egy fiatalkori probléma miatt. Zombiként élte napjait, és az orvosok szerint élete végéig szednie kellett volna ezeket a gyógyszereket. Aztán várandós lett első gyermekével, és elhatározta, leszokik a készítményekről. Hatalmas küzdelem volt, hétről hétre, napról napra, óráról órára szembe kellett szállnia a félelmeivel, ráadásul a függőség miatt egyéb testi gyötrelmek is kínozták. Végül kitartása meghozta gyümölcsét. Ez húsz éve történt, azóta rendbe jött, és kerüli a gyógyszereket.

– Inkább a természetes gyógy­módokat keresem. Sajnos kiveszett az emberekből a jó értelemben vett egyszerűség, és aki úgy gondolkodik, mint én, arra azt mondják, nem normális. Szeretném, ha többen lennénk mi, nem normálisak. Eltávolodtunk a természettől, pedig az megad nekünk mindent: élelmet, orvosságot egyaránt. Itt a lehetőség az életünkben – mutatott körbe. – Csak élni kell vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában