Movember – Életeket ment a rendszeres szűrővizsgálat

A prosztataszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet a Movember elnevezésű kezdeményezés.

Marton Attila

Tóth Péter, Szikszai Adél, Porga Gyula és Vándorfi Győző a Movember nyitóprogramján

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezetője elmondta: ahogy a korábbi években, úgy idén is csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely Ausztráliából indult 2003-ban. A résztvevők fogadásból egy hónapon keresztül növesztették bajszukat, majd a következő évben úgy döntöttek, a novemberben borotválkozásra költött pénzt adományként felajánlják a prosztatarák gyógyítására.

Vándorfi Győző hozzátette, akinek a családban közvetlen apai ágon előfordult ilyen megbetegedés, annak 45 év felett panaszmentesség esetén is ajánlatos évente urológushoz fordulni, másoknak 50 év felett ajánlják az éves szűrést.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, Veszprémben az állami és az önkormányzati ellátórendszert piaci szolgáltatók és civil szereplők egészítik ki, utóbbiak vezetésével több prevenciós kezdeményezés is indult a városban. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy emelkedjen a szűrővizsgálatokon részt vevők száma.

Tóth Péter, Szikszai Adél, Porga Gyula és Vándorfi Győző a Movember nyitóprogramján Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szikszai Adél urológus kiemelte, a járvány kezdete óta kevesebben vettek részt urológiai szűrővizsgálatokon is, és a PSA-vizsgálatok száma is csökkent, ami azzal járhat, hogy később fedezik fel a pácienseknél a prosztatarákot. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente 3–4000 új beteget diagnosztizálnak. Hozzátette, a szűrővizsgálaton a vérvétel eredményét és a prosztatavizsgálatot együtt értékelve lehet pontosítani a diagnózist.

Tóth Péter urológus elmondta, hazánkban az európai átlagnál gyakrabban fordul elő ez a betegségtípus, ugyanakkor leszögezte, minél korábban diagnosztizálják a prosztatarákot, annál több kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Korai stádiumban felfedezve a prosztatarák is jó eséllyel gyógyítható, húzta alá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában