Gyertyánfát ültettek az újszülöttek tiszteletére Szentkirályszabadján

Huszonkét csemetével gyarapodott a település 2020 szeptembere és 2021 augusztusa között. Ebből az alkalomból gyertyánfákat ültetett az önkormányzat.

B. Virág Rita

Az anyukák az önkormányzattól kapott névtáblát felakasztották az ágakra

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szentkirályszabadján évtizedes hagyomány – a korábbi szeretett védőnő, Gubikné Barkóczi Margit ötlete nyomán –, hogy az adott esztendőben született gyermekeket faültetéssel ünnepli meg a közösség. Így jött létre a diófasor a faluból Vörösberény felé vezető kerékpárút mentén. Később a település más-más pontjain mandulafát, vérszilvát ültettek a csecsemők tiszteletére.

Idén a Szent István-kútnál rendezték meg az eseményt, ahol a nemrég kivágott, elkorhadt fák helyére ültettek újakat. Gyarmati Katalin, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd arról beszélt, már őseink is fát ültettek, ha a családba új jövevény érkezett. A szokások szerint a méhlepényt elásták, és annak tetejébe helyezték el az alma-, körte- vagy diófacsemetét, vagyis az élet fáját.

Az anyukák az önkormányzattól kapott névtáblát felakasztották az ágakra Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Ez a kezdeményezés nem pusztán faültetés, hiszen ahogy őseink, úgy mi is hosszú távra, a jövő nemzedékére gondolunk – hangsúlyozta a település vezetője.

Szentkirályszabadján egy év alatt 22 kisbaba született, a tiszteletükre most két gyertyánfát ültettek. Az apukák segítettek elásni a facsemetéket, az anyukák pedig az önkormányzattól kapott kedves névtáblát felakasztották az ágakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában