Helybe jött az egészségügyi szűrés Révfülöpön

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány másodszor tartott komplex szűrőnapot a nagyközségben.

Tóth B. Zsuzsa

Az alapítvány szűrőbusza több vizsgálatra is lehetőséget biztosított, leginkább az idősebbek éltek a velük

Forrás: alapítvány

Ezúttal szájüregi rákszűrést, bőrdaganat-vizsgálatot, általános állapotfelmérést, érfalrugalmasság-vizsgálatot végeztek, valamint az Alexander-technika módszerével tudatos testhasználatot tanítottak. Összesen 78 vizsgálatot végeztek a szakemberek, a jelentkezők 60 százaléka hölgy volt, döntő többségben az idősebbek korosztályát képviselték. A szájüregi rákszűrésen daganatkiszűrést, rákmegelőző állapotot nem találtak, egy jelentkezőt küldött tovább vizsgálatra Ezer Eszter fogorvos, fertőzésre utaló elváltozással.

Svastics Egon onkológus két főnél szűrt ki basaliomagyanús elváltozást, nekik eltávolítását javasolt és továbbküldte őket a területileg illetékes szakorvoshoz. A vizsgáltak között akadt több ártalmatlan bőrelváltozás, főleg anyajegyek. Zsenits Andrea életmód-tanácsadó az InBody-vizsgálat eredményei között kiugróan rossz értékeket nem talált, mindenkinek gyógyszeresen karbantartott volt a magas vérnyomása, a túlsúly nem volt jellemző. Bátori Zsuzsanna Alexander-technika-tanár elmondta, hogy a természetközeli életmód következtében jelentős mértékben testtudatosan élnek az ott lakók, elsősorban korukból adódóan merültek fel testtartásproblémák.

Az alapítvány szűrőbusza több vizsgálatra is lehetőséget biztosított, leginkább az idősebbek éltek a velük Fotó: alapítvány

A Juhász Edit életmód-tanácsadó által végzett érfalrugalmasság-vizsgálaton nem volt kiemelkedően rossz eredmény. Az enyhébb érfal-rugalmatlanság okai közt gyakori a stressz és a magas koleszterin, ami a kalcium felhalmozódását eredményezi a bőr, a zsírszövet ereiben, a vázrendszerben. Elmondta, milyen életmóddal lehet kerülni a kiváltó tényezőket. A szűrések után Jenei Tamás séf ízletes őszi reformételeivel vendégelte meg az alapítvány a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában