Tegyük el télire az ősz ajándékait!

Horváth Kata tapolcai élelmiszeripari technikus, kistermelő szerint az ősz az egyik leghálásabb időszak, ilyenkor még elérhetők a gyümölcsök, az alma, körte, birsalma, szőlő, de a piacokon is kapható sok minden, akinek nincs kertje, az is jó alapanyagokat be tud szerezni, hogy telerakja a kamrát.

Tóth B. Zsuzsa

Horváth Kata szerint semmit sem szabad veszni hagyni a kertben

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Még tehetünk el lekvárt, akár össze is főzhetjük az almát, körtét például a fügével, ráadásul olyan magas ilyenkor már a gyümölcscukor-tartalmuk, hogy nem kell bele cukor sem. Ha pedig kimegyünk az erdőbe, a természet kincseit szintén begyűjthetjük a különféle bogyók formájában. Találhatunk még somot, kökényt, de ezeket csak akkor szedjük, ha biztosan felismerjük. A som húsos bogyója kicsit hasonlít a csipkebogyóra, de egyetlen mag van benne, és ha megcsípi a dér, akkor az íze átalakul. Minél sötétebb egy bogyó, annál nagyobb a beltartalma, az antioxidánsértéke. Jól jön egy C-vitamin-feltöltő kúra esetén, vagy tisztítókúrához. Somból és kökényből is készíthető lekvár, de megszárítva télen teának, ivólének szintén jó. A fűszerek is elérhetők még a kertben, szedjük le a citromfüvet, rozmaringot, kakukkfüvet, mentát. Szárítsuk meg, vagy készítsünk belőle szörpöt. Például a rozmaring és a kakukkfű szörpjéből készülő szirup jó lesz télen köhögésre, íze a nyarat idézi vissza a téli hideg estéken. A citromfű reggel élénkít, este elaltat, egy stresszes nap után jólesik egy citromfűtea, amely ráadásul koffeinmentes – mondja Kata.

Horváth Kata szerint semmit sem szabad veszni hagyni a kertben Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ajánlja továbbá, hogy mivel ilyenkor még sok zöldség van a kertben, hasznosítsuk a maradék zellert, céklát, sütőtököt, különféle répákat, hagymákat. Jó üvegbe való savanyúságok, zöldségkrémek, köretek, szószok, csatnik készülhetnek belőlük. A hagymákból zöldséges, fűszeres gyümölcsszószokat készíthetünk, csatnikat, amelyek nagyon jók sült húsokhoz, pecsenyékhez, sajtok, szendvicsek ízesítéséhez. A répából, zellerből pirítósra kennivaló készülhet reggelihez. Párolás után botmixerrel pürésítsük, olívaolajjal keverjük, fűszerezzük. Tehetünk bele sült hagymát, gyömbért, curryt, meg bármit, amit szeretünk. Forrón tegyük tiszta, csírátlanított üvegbe, állítsuk fejre az üvegeket pár percre, és mehetnek a dunsztba. Ha kevesebb húst fogyasztanánk, vagy a karácsonyi lakoma előtt diétáznánk, ezek jól jönnek. Bár a vitamintartalmuk a főzés során sérül, de az ásványianyag- és egyéb értékes beltartalom megmarad. A zeller jó vízhajtó hatással bír, mustárral kiváló krém készülhet belőle, ne hagyjuk veszni azt sem a kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában