Veszprém egyik legszebb része lehetne: út a Rab Mária-forráshoz

A Veszprém megyei természeti kincseit, tanösvényeit bemutató sorozatunkban ezúttal a veszprémi Rab Mária-forrást fedeztük fel.

Szauer Annamária

Kiindulási pontunk az Északkeleti-útgyűrűnél található, itt egy áruház parkolója mellett közvetlenül található az első tábla, amely az utunkat irányítja. Innen a kék nyilat követve kell haladnunk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Sajnos már az első kiindulási pontnál szembe találkozunk egy régi problémával, hogy az áruháztól a szemetet ide hordja a szél: zacskók, blokkok és papírzsebkendők borítják a földet. Bár lelkes természetvédők évek óta próbálják tisztán tartani a területet, a jelenség mindig újra felüti a fejét.

A szemét szinte állandóan probléma a területen
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Szerencsére távolodova az áruháztól egyre kevesebb szeméttel találkozunk, viszont korábbi versenyekről itt maradt jelzőszalagok még mindig a fákon lógnak.

Egy régebbi verseny jelzése
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az első információs táblához elérve megnézhetjük a terület térképét, valamint a helyes erdei viselkedés szabályaira is felhívják a figyelmünket. Ezeket érdemes észben tartani, hogy más is hasonló minőségben élvezhesse a természet közelségét, ahogyan mi szeretnénk.

A terep könnyen járható, hosszan visz emelkedő vagy lejtő nélkül az utunk, bár néha áthallatszik a közeli út forgalmának a zaja, mégis egyre több madárdallal, vadlábnyommal találkozhatunk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Haladás közben több információs táblát is megnézhetünk, van amelyik az erdőgazdaságot mutatja be, vagy éppen az itt honos cserjéket, mohákat, zuzmókat. Emellett rengeteg erdei gyümölcs is található, most éppen a csipkebogyó és kökénybokrok színesítik a tájat. Gyűjteni viszont a közelben lévő nagy útforgalom miatt nem érdemes.

Beljebb haladva az erdőben egy jól kialakított piknikező részt találhatunk, ahol padok, asztal és tűzrakhely várja a túrázókat.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A legalapvetőbb természetjáró szabályt – semmi sem viszünk el az erdőből és mindent elhozunk, amit mi vittünk – úgy fest nem sikerül betartani. Ha az ember szeretne kicsit megpihenni műanyag flakonok és fémdobozok mellett teheti csak ezt meg.

Ismét a szemét
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Tovább folytatva az utunkat egy éles, de rövid lejtőn haladva érhetjük el a célt, magát a forrást. Az itt lévő információs tábla darabokban van, hogy a természet tette ezt vele, vagy vandálok nem tudni. A forrás és a kegyhely egy szakadék mellett helyezkedik el, amihez jobb nem közel menni, mert fentől nem látszik, hogy több helyen csak néhány centis földsáv választ el minket a mélységtől.

Oldalról látszik miért nem szabad a szakadék szélén állni
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A másik információs táblát egy padra fektetve találhatjuk meg, itt olvashatunk a forrás történetéről.

A legenda szerint egy ártatlanul megvádolt rabnő járt a forráshoz imádkozni a felmentésért. A fohásza végül meghallgatásra került. A története gyorsan elterjedt, ezután pedig egyre többen jöttek ide, reménykedve hogy problémáikra megoldást találhatnak.

A forrás egyik legszebb része egy fémből készült míves vasrács, melynek közepén a szentanya látható gyermekével. Felette egy Mária szobor, egy feszület és egy kőoltár található.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Némi pihenő után visszafelé vettük az irányt.

Összességében elmondható, hogy az útvonal könnyen járható, viszonylag rövid szakasz így bátra útnak indulhatunk akár kisgyerekekkel is. Sajnos a szemét és a széttört táblák rontják az összképet, pedig ez a tanösvény a megyeszékhely egyik legszebb része lehetne, ha megtanulnánk vigyázni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában