Kisebb célokat érdemes kitűzni

2021.12.01. 16:02

Karácsonyi rendteremtés: mit tanácsol az otthonszervezési szakértő?

Szeretjük, ha karácsonykor otthonunkban minden szép, tiszta, tökéletes. Ezért előtte teljes erőbedobással igyekszünk mindenhol mindent takarossá tenni. Ám ez szinte lehetetlen. Mit tanácsol ehelyett az otthonszervezési szakértő?

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

– A karácsonyi hangulathoz az is hozzátartozik, hogy jó érzéssel tölt el bennünket otthonunk rendje. Ám a szenteste előtti hetekben nem csak ezzel kell foglalkoznunk, ajándékokat, díszeket kell beszerezni, a terített asztalra ünnepi étkeket tálalni. Ez így mind együtt túl nagy feladatcsomagot ad. Nem leszek népszerű a véleményemmel, de ha azt kérdezik tőlem, mikor kell elkezdeni készülni a karácsonyi rendteremtésre, akkor azt felelem: januárban. Az éve eleje egyébként is jó alkalom a tervezésre. Akár tanulással, akár karrierrel, akár életmóddal kapcsolatos célok tudatos megfogalmazására. A megvalósítás pedig akkor sikerülhet, ha kisebb részekre osztjuk a nagyot és mindig csak egyre koncentrálunk, ha lépésekre bontjuk a tennivalókat. Akkor megerőltetés nélkül tartani tudjuk az ütemtervet – sorolta Sebestyén-Tóth Orsolya otthonszervező. Azt javasolja, a lakást gondolatban osszuk tizenkét egységre, minden hónapban egyikben végezzünk alaposabb takarítást. Ahol ugyanis tudatos rendszer szerinti rend van, ott könnyebb azt és a tisztaságot is megtartani. Persze egy olyan garzont, ahol egy fiatal lány él egyedül, a gazdája egy hétvégén is mondhatni patika-tisztaságúvá teheti, mint egy hotelszobát.

 

Recept a csalódottságra

 

– Ne akarjunk szinte belehalni a fáradtságba, a magunk gerjesztette űzöttségbe karácsony előtt – szögezte le szakértőnk és hozzátette: ne akarjuk elvárni magunktól, főleg egy olyan háztartásban, ahol többen, gyerekek is élnek, hogy pár hétvége alatt mindent ragyogó tisztává varázsolunk. Nagytakarítás alatt ugyanis általában azt értjük, hogy olyan feladatokat is elvégzünk, amiket a heti házimunkák során nem. Például kipakoljuk a fiókokat és kitörölgetjük, a radiátorokat, az ajtókat is lemossuk, a szekrények tartalmát átválogatjuk. Ha azonban tényleg mindent mindenhol fel akarunk forgatni a tökéletes végeredmény érdekében, azzal képtelenség végezni advent alatt. Úgysem érnénk a végére a feladatsorunknak. A félkész eredmény pedig csak csalódottságot okoz, nagyobbat, mintha neki se álltunk volna a rendrakásnak. Ez biztos módja lenne önbecsülésünk, önbizalmunk csökkentésének és önvádjaink növelésének. Túl nagy magunk iránti elvárással csak agyoncsapjuk a karácsonyhangulatot – magyarázta el az otthonszervező. 

 

Ablakkal kezdődő rangsor

 

Kisebb célokat érdemes kitűzni. Gondoljuk át, mi az, amit mindenképpen szeretnénk karácsonyig megtenni és még bele is férhet az addig hátralévő időbe. Sebestyén-Tóth Orsolya ilyen feladatnak tartja az ablakok le- és a függönyök kimosását. Ugyanis a lakásnak ez a része ilyenkor hangsúlyosabb szerepet kap. Mikuláskor oda kerülnek ajándékok, többen feldíszítik fényekkel, matricákkal, fóliákkal, hóspray-vel az üvegfelületet. Emellett a nappalit vagy azt a helyiséget, ahol a vendégeket fogadjuk, plusz a mosdókat jó alaposabban kitakarítani. Megengedőbbek lehetünk ilyenkor a gyerekszobákban, a gyerekek szekrényeiben. Azokban nem most, hanem majd a januárban  újratervezett éves házi célkitűzések szerint érdemes rendet rakni. Így elérhetjük szentestéig a vágyott céljainkat és azt is, hogy ne érezzük tehernek a takarítást, a rendrakást. 

 

Tárgyak és érzések

 

Könnyebb a rend és a tisztaság megtartása, ha nem túlzsúfolt a lakás, ha nem kell egyesével megfogni, letörölgetni, leporolni díszeket százával. A kevesebb több, ha a látványra gondolunk. A szelektálás pedig segít. Ám azt tudni kell, hogy az összedobált cuccokat tartalmazó dobozok, fiókok, polcok átválogatása során az emlékeket idéző tárgyak láttára érzelmek kerülnek elő. Kellemesek, sztorizásra apropót adók, megnevettetők, azaz szinte magától jön a szívmelengetés. Ám olyan apróságok szintén vannak otthon eldugva mindenkinél, amik sebeket szakíthatnak fel, fájdalmat okozhatnak. Persze még ezek elrakodásán, kidobásán is jó átesni, mert megkönnyebbülést hozhat. Ám a bántó emlékek feldolgozásához idő kell. Ezért nem az év végi hajrázás napjaira kell ezt időzíteni.

Sebestyén-Tóth Orsolya
Forrás: Rendszerelem

Szeretem, nem szeretem?

 

Az otthonszervező szerint változó, ki mennyire ragaszkodik otthona tárgyaihoz, ám a feleslegesek, a nem használtak többségét nem kellene őrizgetni. Vegyük kézbe azokat egyesével, az érzést vizsgáljuk meg, amit átélünk, amikor ránézünk, amit kivált bennünk. Ha erős kötődést érzünk, akkor ne dobjuk ki az emléket. Ha kellemetlen, rossz gondolatokat szül, akkor mindenképp. Akkor is, ha csak semlegeseket. A Szeret, nem szeret? játékot érdemes eljátszani rendszeresen csetreszeinkkel, mielőtt gyűjtögetéssel hízlalt raktárrá, élhetetlenné válik számunkra saját otthonunk, épp mi nem férünk el benne holmijainktól. Rendszerelem szóval foglalja össze Sebestyén-Tóth Orsolya ezzel kapcsolatos filozófiáját: őt a rendrakás folyamata már boldoggá teszi és a rendszer, az elemei, a rendszerszerűség fontos a hatékonysága miatt.

 

Még a kupit is megéri

 

A házi kézműveskedés, akár ajándékok, akár díszek közös elkészítése a karácsony előtti készülődés legjobb része lehet. Persze, hogy nem baj, ha átmenetileg kupival jár. Az ilyenkor megformált alkotásokat értékesebbnek tartjuk, az együtt töltött idő pedig az advent lényegéhez járul hozzá. Meggyőz arról bárkit, hogy nem csak boltban pénzért vehető meglepetés. Így hajtogatni, ragasztani, vágni, akárcsak főzni, megéri; nem gond, ha közben rendetlenség van. Nem kell, nem lehet katonás rendet tartva dolgozni a konyhában és barkácsoláskor sem. Ha praktikusan egy helyen tartjuk a szükséges eszközöket, alapanyagokat és leterítjük az asztalt újságpapírral, hogy a festékek se hagyjanak tartós nyomokat a bútorokon, akkor rögtön munka után gyorsan el tudunk pakolni és a szemetet sem gond kivinni. A legjobb, ha az alkotás során hulladékokat hasznosítunk újra. Ez is a rendet szolgálja, papírok, kartondarabok, régi játékok műanyag-figurái újrafestve új életet kaphatnak, akár karácsonyfadíszként, akár dobozok tetejére illesztve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában