Végigmentek a falun

2022.04.20. 14:00

A hagyományőrzés jegyében tartottak zöldágjárást Nemesgulácson

Sok érdeklődőt vonzott húsvéthétfőn a zöldágjárás, amelyet kora délután rendeztek meg Nemesgulácson a Tördemic Néptáncegyüttes közreműködésével az ünnepi hagyományőrzés jegyében.

Szijártó János

Nemesgulácson szép nagy, méretes zöldágat készítettek a tavaszvárás jegyében

Forrás: Szijártó János/Napló

A húsvéthoz kapcsolódó zöld­ágjárás a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék, amelyet a településen immár régóta életben tartanak a helybeliek. Tompos László polgármester a művelődési házban tartott rövid köszöntőjében ezt külön ki is emelte, hangsúlyozva a hagyományok őrzésének fontosságát. Itt tartottak rövid énekpróbát a résztvevők az indulás előtt, hiszen a tavaszváró szokások településenként eltérőek. Nemesgulácson például többnyire olyan nagy méretű zöldágat készítenek, hogy az úttest egyik részéről átér a másikra. A lányok, a legények, illetve jelen esetben a néptáncosok mellett családok, gyerekek a két kapu között kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végét a két méretes kapu zárta. A sor egyik vége aztán megindult és átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, és így haladtak végig a falun. A dal egyik sorát mindig a „hívó kapu” énekelte, a másikat a „bújó kapu”, aztán a „Bújj, bújj…” résznél kezdődött meg a kapun való áthaladás, immár közös éneklés mellett. Ezt a népszokást hívják bujbujozásnak. 
Húsvéthétfőn a résztvevők a római katolikus templom udvaráról indultak el, miután a kapukat és a felvonulást Beke Zsolt plébános megáldotta. 
A programot remek hangulatban és szép tavaszi időben tartották meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában