700 éve erdőn-mezőn

2022.04.25. 20:00

A királyi vadászokra emlékeztek Szentgálon

A település természeti adottságai, az itt élő emberek és a „királyi vadászok” leszármazottainak hagyománytisztelő magatartása a bizonyíték arra, hogy ma is élő vadászati kultúra, a termőföld, az erdő és élővilága iránti rajongás jellemzi a szentgáliakat – fogalmazott Weisz Elvira polgármester a 700 éve erdőn-mezőn című programsorozat kapcsán.

Molnár Sándor

A „Vaddal adózunk” felvonulás néhány résztvevője a Hollóének Hungarica együttessel és Weisz Elvira polgármesterrel

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A rendezvény ötlete - egy 700 évvel ezelőtt keletkezett adományozólevél alapján - Pátkai Ádámtól, a Laczkó Dezső Múzeum régészétől származik, aki a közelmúltban költözött a településre. Az 1322-es keltezésű oklevél „bíráskodási kiváltságot” adományoz a szentgáliaknak a vadászatokon való részvételért. Erre a dokumentumra alapozva állt a képviselő-testület az emlékév megrendezésének ötlete mellé. A 700 éves évfordulóról izgalmas rendezvényekkel, változatos programokkal emlékeznek meg 2022-ben. 

A programsorozat április 22-én, pénteken indult Robozné Erődi Ildikó pasztellfestmény-kiállításával, majd a Szentgáli Földtulajdonosok és Földhasználók Vadásztársaság rendezett trófeakiállítást, és vadétel vacsorára várta a vendégeket. 

Április 23-án, szombaton a Kút-völgyben tartottak változatos, a régi korokat idéző programokat, melyekre kilátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő is. Weisz Elvira polgármester elmondta, hogy őseik hagyatéka meghatározta Szentgál gazdasági, társadalmi fejlődését, identitásuk alapjait jelenti. Megjegyezte, hogy a vadászatoknak fontos közösségformáló, kapcsolatépítő szerepe volt az idők során, és a társas összejövetelek alkalmaivá váltak. A mostani programsorozattal is az volt a céljuk, hogy összetartsák a helyi közösséget, kapcsolatokat építsenek, és megismertessék egy egyedi értékrendet valló társadalmi csoport, a vadászok életét, szokásait. 

A rendezvény fővédnöke, Pap Gyula, a megyei vadászkamara elnöke gratulált az évfordulóhoz és köszönte a szentgáli önkormányzat és a szervezők munkáját, akik felidézik a település vadászattal összefüggő múltját. Megerősítette, hogy szívesen együttműködnek hasonló rendezvények szervezésében, lebonyolításában, hogy erősítsék a vadászat társadalmi elfogadottságát.  

A szombati napra eljöttek Szentgálra a Garagulya gólyalábasok, volt "Vaddal adózunk" felvonulás, amelyet a Hollóének Hungarica Régizene Együttes kísért. Tartottak látványos solymász- és zászlóforgató bemutatót, és nagy sikert arattak a Nádasdy Ferenc Bandérium hagyományőrzői is. A helyiek finom pincepörkölt, illetve babgulyás ebédre látták vendégül a jelenlévőket, emellett termelői és kézművesvásárt is tartottak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában