Környezeti nevelés

2022.04.23. 13:00

A szülőket is bevonták a kertészkedésbe az ajkai zöldóvodában

Szülők, gyermekek, óvodapedagógusok és dajkák ültették közösen az Egy gyermek, egy palánta elnevezésű, a Föld napja alkalmából meghirdetett programra bevitt virágokat, fűszernövényeket a Zöldikék óvodában csütörtökön.

Tisler Anna

Az ovisok megtanulják a kertészkedés alapjait, megfigyelik a növények fejlődését

Forrás: Gyarmati László

Marton Lívia óvodavezető-helyettes elmondta, hogy örökös zöldóvodaként hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, amibe a gyerekek szüleit, nagyszüleit is bevonják. Az intézmény családi házas övezetben van, így a legtöbb gyermek már otthon is megtanulja a kertészkedés alapjait, megfigyelheti a növények fejlődését. 

A szülők örömmel segítenek az óvodának a kerti tevékenységben, amely gyermekeik környezetét teszi barátságosabbá. A közös munka elmélyíti a családok egymás és az intézmény közötti kapcsolatát. A Napsugár csoportba járó gyerekek szüleikkel az udvar egyik sarkában sziklakertet alakítottak ki, mások a magaságyásokba ültették a virágokat, a fűszernövényeket. Az óvodakertben gyümölcsöket, zöldségeket termesztenek a kicsik bevonásával, vegyszermentesen. 

A külső világ tevékeny megismerése során tudatosodik bennük, hogy miért szükséges megóvni a bolygónkat, az állatvilágot, megtapasztalják a növények fejlődését, az évszakok változását. Már egy óvodáskorú gyermek is tud tenni a környezetért azzal, hogy nem szórja szét a szemetet, szelektíven gyűjti a hulladékot, kézmosás után rögtön elzárja a vízcsapot. A tudásukat az erdei óvodában és a csingervölgyi vadasparkban is gyarapítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában