Tavaszi szeretethíd, nyári bringatúra

2022.04.30. 15:00

Zirci reformátusok – Önismereti beszélgetések fiataloknak a Tízparancsolat alapján

Májusban évről évre szeretethídon visznek segítséget rászorulóknak a zirci reformátusok. Ilyenkor a hívők saját környezetükben keresnek önkéntes feladatot, ami lehet időslátogatás, környezetszépítés.

Rimányi Zita

Ifjúsági bringatúra

Forrás: Zirci Református Egyházközség

Kicsi, de erős gyülekezet a zirci reformátusoké. Korábban Dudarról és Csetényből járt havonta kétszer istentiszteletet tartani hozzájuk lelkipásztor, 2008-ban azonban jelentős változás történt a közösség életében, olyan lelkészük lett, aki a településen élve jobban össze tudja fogni a hívőket. Vecsey Katalin csetényi származású, a Soproni Református Egyházközség beosztott lelkésze volt, onnan került Zircre. Úgy véli, munkája során kiemelt figyelmet érdemes szentelnie a gyerekeknek és a fiataloknak. Szerinte ennek a korosztálynak nagy szüksége van közösségélményre, arra a megerősítésre, hogy tartoznak valahova, van hova fordulniuk, hiszen a gyülekezet olyan, mint egy tágabb értelemben vett nagy család. Ezt saját tapasztalatából tudja, hiszen az ő értékrendje hasonló közegben, a csetényi reformátusok közt formálódott. Amikor a pályaválasztáson gondolkodott, szóba jött a tanítás, ám a lelkészséget olyan sokrétű, annyi területet érintő hivatásnak tartotta, hogy ezt az Istentől kijelölt utat választotta. Teológiai tanulmányainak öt éve alatt – amikor van, hogy a hallgatók elbizonytalanodnak – még inkább meggyőződött elhívásában. Lelkipásztorként a keresztény értékrendet adja tovább személyes hitvallásként és hivatásszerűen. Naponta kihívást, egyfajta alkotást jelent, hogy más-más megszólítást kíván egy-egy korosztály, a különféle élethelyzetben lévő emberek.

A zirci protestáns templom
Forrás: Zirci Református Egyházközség

Zircen 2008 tavaszától fokozatosan vezette be a különböző gyülekezeti találkozási lehetőségeket, a rendszeres vasárnapi istentiszteleteket, az idősebbeknek a bibliakört, a gyerekeknek a hittanórákat. Azokon a diákok száma gyarapszik, annak is köszönhetően, hogy nyaranta egy hetes napközis tábort szerveznek óvodás és általános iskolás korúaknak. Idén már a tizenötödiket tartják meg. A reggelek közös áhitattal kezdődnek, utána fiatal segítőkkel több korcsoportban dolgozzák fel az elhangzott bibliai történeteket, gyakran kézműves, kreatív foglalkozások révén. Délutánonként következik a sport, a játék, a kirándulás és más programok. 

Vecsey Katalin
Forrás: Zirci Református Egyházközség

A gyülekezetben ifjúsági közösség működik, konfirmációra készülő és már konfirmált fiatalok csatlakozhatnak. Mintegy harminc középiskolás, egyetemista a tagja. Péntekenként a Biblia alapján beszélik meg az őket érintő témákat. Ebben a korban méginkább keresik magukat, sokszor másokban, ami nem jó. Ha Istent ismerik, akkor az önismeret is könnyebb. Szóba kerül a család, főleg, ha egyikük nem egyszerű időszakot él meg, érdekli őket a hivatás- és a párválasztás, az emberi kapcsolatok, a barátságok. A Tízparancsolat alapján végigvehető mindaz, ami fontos. Benne foglaltatik az élet- és a teremtésvédelem, az ön- és a környezetpusztítás, az önzés, pontosabban elkerülésük, mindaz, ami a keresztyén értékrend része.

Napközis gyermekhét
Forrás: Zirci Református Egyházközség

– A fiatalokat bevonjuk az istentiszteletbe, verssel, imádsággal, bibliaolvasással, zenével szolgálnak – hangsúlyozta a lelkész és hozzátette: akkor váltak igazi közöséggé a tizen-, huszonéves zirci reformátusok, amikor először kirándultak együtt két keréken. Akkor az Őrségben jártak, idén, a hetedik bringatúrával a Szigetközbe juthatnak el. Szintén meghatározó élmény számukra májusban a Szeretethíd-akció, amit a Református Szeretetszolgálat országosan meghirdet. Ilyenkor ki-ki a saját környezetében találhat segítő feladatot, ami lehet időslátogatás, környezetszépítés. A zirci fiatalok ilyenkor rendre rendbe teszik templomuk környezetét. Az pici épület a József Attila utcában, a gyógyszertár és a könyvtár közelében, van tornya, harangja, de nem látszik messziről. Kereszt és csillag díszíti a protestáns templomot, amit a reformátusok és az evangélikusok együtt alakítottak ki, máig közösen használnak. Összesen 65 szék fér el benne, ami sokszor kevésnek bizonyul, ezért jó hír, hogy a templom mögött épül a közösségi ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában