Helyi életstílus

2022.08.01. 09:00

Népismereti és hagyományőrző tábor

Tökmag népismereti és hagyományőrző napközis tábort szerveztek Bakonybélben a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület szakmai támogatásával, 32 diák részvételével.

Rimányi Zita

“Régi értékek új köntösben” – ez volt a tábor mottója. A gyerekek népdalokat énekeltek, szóba kerültek a régi építkezési szokások, a régi bakonyi házak berendezései. A számos program során eljutottak Réz István műhelyébe, ahol a híres bakonybéli favella mellett még ma is készülnek a 89 éves mester keze nyomán faszerszámok és eszközök. Kropf Milánnal együtt is fűrészeltek, kenőkéseket faragtak. Tarisznyákat szőttek, illatzsákot varrtak, a kötélverést, a keresztszemes hímzést, a kosárfonást kipróbálták. Háziállatokat simogathattak. Megismerkedhettek a falusi állattartás szokásaival, a kenyérkészítéssel, a kovásszal, a dagasztással. Nemezeléssel készültek labdák, agyagozással rózsák, gyékényfonással szívecskék, bőrözéssel karkötők, papírból képeslapok, egyedi nyomdák, s összeállt apró papírgalacsinokból Bakonybél címere – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. A programok megvalósítását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában