Italok a parton

2022.08.05. 20:07

Terítéken a balatoni nedűk: megnyílt a Balatonfüredi borhetek

Felveszi a versenyt a világ legjobb boraival egy jól kezelt balatonfüredi olaszrizling, állította Zettwitz Sándor üzletember, a város díszpolgára, fővédnök a Balatonfüredi borhetek megnyitóján, a Tagore sétányon, pénteken este, ahol hagyományosan az év bortermelője: az Arias Borászat pavilonja kapta a legkedvezőbb helyet.

Kovács Erika

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Zettwitz Sándor fővédnök köszöntőjében méltatta a borászokat és Balatonfüredet. Azt mondta, a rendezvény, melyen 70-80 ezer emberrel számolnak, a legszebb ajándék a borászoknak, mely viszi a balatoni borok jó hírét. Bóka István polgármester kiemelte a kulturális megállapodást, amit Veszprémmel kötöttek tavaly, mely meghatározó a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program miatt. Reményei szerint a megyeszékhely és a Balaton jól együttműködik majd, illetve kiegészíti egymást. Méltatta a Balatonfüred-Csopaki Borvidék fejlődését. Szerinte az ország legjobb borai itt, illetve a borheteken kaphatók, mely egy igazi borászati, gasztronómiai és közösségi élmény. A borhetek tradicionális eseménye volt, amikor Kálmán József, az év borásza jelentette az ismert személyiségeknek, hogy készen áll a nyitásra a 25 bortermelő, a pecsenyesütők és a különféle árusok. Az idei borheteket a nemzetiszínű szalag átvágásával Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester, Porga Gyula frissen megválasztott borrendi tag, Veszprém polgármestere, Zettwitz Sándor fővédnök és Koczor Kálmán borrendi elnök-nagymester nyitotta meg.

A kitűnő program a Koczor Kálmán elnök-nagymester vezette Balatonvin Borlovagrend borrendi avatásával kezdődött. Az új tagok: dr. Borók György jogász, Fazekas Richárd mérnök-közgazdász, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Reitner Ferenc szőlész-borász és Téli Róbert hegybíró. Az avatás után a díszpompás menet, közte a Balatonfüred Néptáncegyüttes, valamint a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai hegedűmuzsikára sétáltak el a Tagore sétányra az év borásza, az Arias Borászat pavilonja elé, ahol rövid népzenei bemutató fogadta őket. Itt Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Zettwitz Sándor átadta a város bora díját a tavalyi és az idei győztesnek, Piffáth Lajos és Kálmán József borászoknak.

A borheteket kitűnő borászok részvételével, a nedűk bemutatójával, valamint rendkívül gazdag és színes kulturális, zenei programkínálattal, látványfőzéssel rendezik meg augusztus 5-28. között.

Címkék#bor#borhét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában