Állatvilág

2023.01.16. 14:00

Kígyónak nézik a törékeny gyíkot

A kirándulások során erdei utakon a leggyakrabban látott elpusztított állat a lábatlan gyík (Angulis fragilis) vagy más néven törékeny gyík.

Ifj. Vasuta Gábor

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Napjainkban is sokan tartanak, iszonyodnak a kígyóktól, de oktalanul félnek tőlük. Pedig a két viperafaj kivételével, amely egyébként is nagyon ritka Magyarországon, nem élnek mérges kígyók hazákban. A félelemnek leggyakrabban a lábatlan gyík esik áldozatául. Ennek az állatnak valójában nincs lába, hengeres a teste, és az első pillanatban sokan kígyónak nézik. Az elkorcsosult lábaik azonban anatómiailag kimutathatók. Negyven-negyvenöt centiméter hosszú. Hím és nőstény különbözik egymástól, a hímeket csodálatos kék pettyek ékesítik. Az alapszínük pedig a szürkétől a rézszínig változik. A törékeny gyík elnevezés pedig onnan ered, hogy a menekülő állat farkának a vége sokszor letörik, történik ez mindazért, hogy a ledobott farokvég elvonja a rá vadászó állat figyelmét, addig ő el tudjon rejtőzni. Éjszakai aktivitású állat, akkor jár zsákmánya után. Kora reggeli órákban pedig szívesen sütkérezik a napon, a többi gyíktól eltérően nem a sziklákon, köveken, hanem a könnyen felmelegedő talajon. 

Lassú, nehézkes állat, a talajon kígyózó mozgással halad. Abban az esetben, ha kézbe kerül, nem támad, csak szokásához híven testét keményen megfeszítve próbál elmenekülni. Bokrosokban, nagyobb kertekben, parkokban, erdei kaszálóréteken, erdőkben él, kedveli a dús aljnövényzetet. Szívesen tartózkodik a nedves avar alatt, tuskók tövében. A telelőhelyét kora tavasszal április elején hagyja el. Ezután májusban történik a párzásuk. A legtöbb gyík, tojásokat rak, kivétel azonban a törékeny gyík. Utódai a nőstény testében hordott tojásban fejlődnek ki, és a kis gyíkok jönnek a világra. Megtörténik, hogy a tojásban „születnek” de a vékony burkot rögtön felszakítva, kimásznak belőle. Szapora állat, hiszen 10-18 utód lát napvilágot. Szeptember végén, október elején kezdődik a téli álmuk. Ekkor földi lyukakba húzódnak, sokszor több gyík szorosan egymás mellett telel. Gilisztákat, férgeket, meztelen csigákat fogyasztanak, a zsákmány állatait az avarban a nyelve folyamatos tapogatásával veszi észre. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

 

Címkék#gyík

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában