Csend, hegyek, stációk, keresztek

2023.04.01. 21:33

Zarándokútvonalra felfűzött Balaton-felvidéki, bakonyi kálváriák

Balaton-felvidéki, bakonyi települések kálváriáit, rejtett gyöngyszemeit köti össze egy már kijelölt túraútvonal. Nyáron avatják fel, zarándokoknak ajánlják és azoknak, akik lélekemelő helyekre, az elcsendesedés élményeire vágynak.

Rimányi Zita

A bakonybéli Szentkút tavától vezet fel a kálvária a kiemelkedésre, ahol valószínűleg Szent Gellért remetéskedett, a három kereszt melletti üreget nemrég tárták fel régészek Fotók: Rimányi Zita

 

A Via Calvaria – Csendhegyek Útja projektet a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program támogatja, a régió kálváriáinak épített és kulturális örökségére épül, ezeket a rejtett gyöngyszemeket szeretné bemutatni. Eseményeit azoknak ajánlja, akik az elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeket keresik, szemben a zajos, rohanó világgal. Az elmúlt csaknem háromszáz évben épített kálváriák kiemelkedő értéket képviselnek, ezeket mindenképp érdemes felkeresniük azoknak, akiket nem vonzanak a tömegturizmus által érintett látnivalók, akik a tömegkultúrától különböző, a helyi értékekre alapozó, a tájba, a hely hangulatába illeszkedő élményekre vágynak. A cél olyan rendezvénysorozat elindítása, amely ráirányítja a figyelmet ezekre, a helyi közösségeknek megmutatja, hogy önmaguk is szervezhetnek tartalmas mikroprogramokat, amelyek széleskörű, de fenntartható méretű, minőségi érdeklődői, látogatói kört ösztönöznek.

A programban részt vevő települések a vármegyéből: Szentjakabfa, Vöröstó, Barnag, Veszprém-Gyulafirátót, Márkó, Bakonygyepes-Ajka, Magyarpolány, Városlőd, Jásd, Bakonynána, Olaszfalu, Zirc, Lókút, Bakonybél. Kálváriáikat köti össze az a túra, zarándokútvonal, amelyet már kijelöltek. Átadása nyár elejére várható. A helyi közösségek, a német nemzetiségi közösségek bevonását tervezik a szervezők, számítanak kezdeményező lendületükre. A résztvevő települések lakóit nem csak nézőnek, résztvevőnek tekintik, hanem a megvalósítást segítő cselekvő embereknek. A projekt fő eseménysora önálló kulturális programok megszervezéséből áll.

A rendezvénysorozat első eseménye volt az olaszfalui világháborús megemlékezés, amelynek keretében megnyílt a Requiem 32 fiatal életért című pályázatra beküldött alkotásokból összerakott kiállítás. Virágvasárnap pedig zarándoklat indult a gyulafirátóti kálváriáról Veszprémbe, az élő passióra. A Via Calvaria, azaz Csendhegyek Útja projektről Márkusné Vörös Hajnalka, Szilágyiné Kósa Anikó, Varga Antal és Tóth József, a szervezőbizottság tagjai tájékoztatták lapunkat. Megvalósítója az ÉrMe, az Üzleti Érték Megőrző Közhasznú Alapítvány.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában