2023.06.17. 06:00
Jó reggelt, Veszprém vármegye!
A zöldborsóval való foglalatoskodás nálunk családi hagyomány.
Édesanyám – némi túlzással –, ha meglátott egy aprócska szabad területet, azonnal bevetette vele. Ez aztán öröklődött. Szeretjük na, az elrakástól a levesig. Néha olvasgatok is kedves konyhakerti növényünkről. Nemrég megtudtam például, hogy az ipari mezőgazdaságban használnak borsókombájnt is. A szerkezet leválasztja a hüvelyeket a szárról, majd kicsépeli azokat, és már ömleszti is a szemeket a teherautóra. Kiderült az is, hogy a legújabb gasztrosznob agymenés a könnycsepp alakú borsó. Kézzel kell szüretelni, és el kell találni a pillanatot, amikor még zsengék a borsószemek, majd egyenként kell kiszedni a héjukból. Kilónkénti ára 300 euró. Már megint nem tudtam, hogy milliomos vagyok.