Panoráma

2023.06.02. 13:00

Szépkilátó Lady Mary Hamilton szobrával

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton egyik legcsodálatosabb panorámáját nyújtó pontja, amelyet Eötvös Károly, az 1901-ben kiadott Utazás a Balaton körül című útibeszámolójában a világ legszebb vidékeként említ.

Szijártó János

A Szépkilátó Festetics Tasziló herceg felesége, Lady Mary Hamilton kedvelt kirándulóhelye volt, az ő emlékére avattak szobrot a megújított helyszínen a közelmúltban Fotó: Szijártó János

Tény, hogy a kilátás szemet gyönyörködtető, a tanúhegyek lágyan ölelik körül az öböl keleti részét, ahol feltűnik a Szent György-hegy, a Gulács, a Badacsony és Szigliget is a várral. A kilátópont Festetics Tasziló herceg felesége, Lady Mary Hamilton kedvelt kirándulóhelye volt, az ő emlékére avattak szobrot, a megújított helyszín ünnepélyes átadásával együtt a közelmúltban. 

Fotó: Szijártó János

A sétány eddigi kőzúzalék borítását mészkőlapokból kivágott térkőre cserélték, újra építették a feketefenyők alatti felső kilátó páholyt, és lejjebb is kialakítottak egyet. A korábbi rönkpadokat, asztalokat is kicserélték. 

Fotó: Szijártó János

A közönség fogadtatása megoszlik, vannak, akiknek tetszik a megváltozott kilátóhely, míg másoknak nem. Abban az egyben persze továbbra sincs vélménykülönbség, hogy ez a hely nemcsak Balatongyörök és a Balaton, hanem a világ egyik legszebb kilátópontja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában