Mit vesznek az emberek a piacon?

2023.08.20. 16:00

A gombászás nagyon különleges dolog

A veszprémi őstermelő, Fenyvesi József mondja a veszprémi vásárcsarnokban, hogy a szegfűgombának jót tesz a csapadék. Ám a levelest összenyomja, akkor az alsó réteg elkezd korhadni, és úgy adja a tápanyagot a gombának. Ez az egyik ellensége, a másik meg maga az erdő, magyarázza.

Juhász-Léhi István

Fenyvesi József szerint az árat mindig a kínálat határozza meg Fotó: Fülöp Ildikó

Hogy mit vesznek az emberek a piacon? Mint mondja, a csillaggombát jobban viszik, mint a szegfűgombát. Aztán fotókat mutat a telefonján. „Az erdőművelés miatt bekerítik az erdőt, hogy a vadak ne tudjanak bemenni, viszont gombászni lehet még. Vannak még jó, gombászásra alkalmas helyek, sőt. A Balaton-felvidéken is, ez például Kapolcsról van", mutatja áruját. „Az árat mindig a kínálat határozza meg, hogy mennyi van a piacon."

Beszél arról is, hogy nagyon sokan elmennek gombászni, akár családok is. Fenyvesi József egyébként a felesége révén került a gombászok közé. „Nagyon jó kikapcsolódás. Előfordul, hogy kint alszunk az erdőben: reggel felkelünk, pirkad, teljes csönd. Majd először egy madár vagy bogár neszel, aztán zeng az egész erdő. Nagyon különleges dolog mindez."

Fotó: Fülöp Ildikó

Később mutatja: „Nem sok ment el, sok a visszáru", ő fogalmaz így. „Valószínűleg elosztogatom, mert még egyszer kihozni nem tudom. A rókagomba-tárolás húzós dolog. Ezt, ha most megmosnám, másnapra vörös lenne. Kiderül, hogy fagyasztani lehet, de csak úgy, ha előtte vöröshagymával megdinsztelik, állítja Fenyvesi József, aki természetesen minden gombás ételt kedvel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában