Szárnyfesztávfigyelés egymás közt fészekbe landoláskor

2023.09.12. 07:00

Akrobatikus fecskepillanatot kapott el olvasónk

Nemrégiben a rózsafáján pihenő szitakötőről küldött fotót balatonalmádi olvasónk, Katz István, most pedig szintén légakrobatákról, fecskékről. Elkapott egy olyan pillanatot, amikor a fészekbe landolás előtt az egyik madárka szétterjesztett szárnyait társai figyelik.

Rimányi Zita

Forrás: olvasó

Ezek a védett madarak a rovarok elleni védelem miatt hasznosak, ám számuk erősen megfogyatkozott, ezért kampányokat szerveztek természetvédők, hogy megint több helyen fészket rakjanak a gyors röptű, a levegőben fordulékony szépségek. Az úgynevezett fecskepelenkák, amelyek lakhelyiek alá szerelhetőek, jól jönnek azoknak, akik nem szeretnék, ha házuk oldala közelében láthatóan sok nyomot hagynának. 

Forrás: olvasó

Egykor szinte minden falusi otthon eresze alatt megtelepedtek, idén azt tapasztalhattuk, hogy megint többen vannak, bár ez csak megérzés, de többet láttunk, hallottunk csivitelni a Bakonyban, például Cseszneken, Bakonyoszlopon.

Forrás: olvasó

Továbbra is várjuk olvasóink fotóit felhívásainkra, melyekben azt kértük, küldjenek nekünk csodálnivalókat, fura formájú felhőket, színes szirmú virágokat, finom szárnyú rovarokat, gyökerükkel, törzsükkel érdekes alakzatot alkotó fákat, tájházi csendéleteket, esetleg naplementéről, napfelkeltéről készült felvételeket, mert ideje jobban megismerni kis szomszédaink szépségeit, ideje ráismernünk, milyen érzéseket keltenek bennünk az égi és a földi látnivalók. Az a legjobb, ha megfogalmazzák, a fényképükről mi jutott eszükbe. Azt kérjük, hogy mindenképpen írják bele a [email protected] címre postázott e-mailbe, megjelenhet-e a kép és a készítőjének neve lapunk felületein! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában