Betétdíjak

2023.10.21. 17:00

Kötelező üvegvisszaváltás 2024-től: a Mohu válaszolt olvasónk legégetőbb kérdéseire

Jövőre kötelező lesz visszaváltani az italok csomagolásait, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak. Már írtunk arról, mire ösztönözhet az ötven forintos betétdíj és nem szabad majd a palackokat laposra taposni. Olvasóink újabb kérdéseire a Mohu válaszolt.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Olvasóink kérésére megkerestük a Mohu MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t, az új hulladékgyűjtési rendszer felelősét és a kérdések mellett válaszait, a szolgáltató tájékoztatását közöljük.
− A tejek és a tejes italok dobozai mellett a gyümölcsleves dobozok is kivételt jelenteken, tehát azok sem lesznek visszaválthatóak?
− Igen, az úgynevezett kompozit, azaz több anyagfajtát is tartalmazó (terapack) csomagolások továbbra is a szelektív kukába dobhatóak, nem részei  a visszaváltási rendszernek.   

− A műanyagflakonokban és az üvegekben boltokban árult szörpök palackjai is betétdíjasok lesznek?
Igen, a jogszabály úgy határoz, hogy a tej és tejalapú italtermék kivételével a fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermékek csomagolása is visszaváltási díjas lesz.   

− A szelektív gyűjtőszigetek, azokon a helyeken, ahol jelenleg is vannak, a betétdíjas rendszer bevezetése után is megmaradnak? Csak már a PET-palackokat nem ezekhez kell majd vinni?
− A szelektív gyűjtőszigetek megmaradnak. Mivel a jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélkül palackokat, így a PET palackok szelektív gyűjtéséről a továbbiakban is gondoskodni kell. 

− A műanyagoknak szánt edénybe, a szelektív gyűjtőszigeteken a továbbiakban például a mosogatószer, a sampon flakonját lehet bedobni?
Ezen hulladékokról a házhoz menő szelektív gyűjtés gondoskodik, továbbra is szelektíven, külön gyűjthetőek. 

A betétdíjon, amikor a vevő megfizeti, amikor visszakapja, akkor sem lesz áfa?
Nem áfával terhelt tétel a visszaváltási díj.  

Az italos csomagolásokat visszavevő automaták kupont adnak majd. Azért a boltban készpénzt is kaphat a vevő, vagy csak levásárolhatja értéküket?   
A jogszabály az automata által kinyomtatott kupon ellenében a kasszánál a kézpénzes visszatérítést is biztosítja a fogyasztó választása esetén. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában