Két kilogrammos tobozt is találtak

2023.11.20. 13:00

Jövő szombaton ismét megrendezi a tobozszüretet a Folly Arborétum

Az idén is szép számban érkeztek látogatók a badacsonyörsi Folly Arborétumban rendezett hétvégi tobozszüretre, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel ezúttal két egymás utáni hétvégére is beterveztek. Így ha valaki lemaradt volna a hétvégén, szombaton lehetősége nyílik a különleges programon való részvételre.

Szijártó János

Az idén két egymás utáni szombatra tervezték a tobozszüretet a Folly Arborétumban az elmúlt évek növekvő érdeklődése miatt

Fotó: Szijártó János/Napló

A tobozok leszedése minden évben egyedülálló élmény a badacsonyörsi Folly Arborétumban, hiszen az itteni fenyők egy része több mint tízméteres magasságba nyúlik, és ezeknél speciális eszközöket, illetve alpintechnikát alkalmaznak. 

Fotó: Szijártó János/Napló

Szombaton láthattak az érdeklődők egyszerű kézi szüretet, és az alpintechnikát is megfigyelhették. Maga a tobozok betakarítása főként a magfogás céljából történik, amelyet szaporításra és eladásra használnak, a szép, egészben maradók pedig dekorációra alkalmazhatók. 

Forrás: Szijártó János/Napló

A látogatók körében ezúttal is az óriás tobozú fenyő volt a legnépszerűbb, és erről a fáról származik az idei legnagyobb leszedett toboz is, ami két kilogrammos és 30 centiméter hosszú. Azonban a Folly munkatársai gondolva a következő szombat látogatóira, hagytak még fenn nagy tobozokat. 

Fotó: Szijártó János/Napló

Sok család érkezett erre az alkalomra Badacsonyörsre, és aki akart a kerti séta mellett részt vehetett pecsétgyűjtő akcióban, kvízjátékban, illetve megnézhették az arborétum saját készítésű toboz rázó gépét működés közben. Ezzel együtt bőséges információt kaptak a toboztermők törzséhez tartozó növényekről, hallhattak a cédrusok és a ciprusfélék közti különbségről, vagy éppen a hosszútűs fenyőkről, a tiszafákról és áltiszafákról, a borókákról és a mamutfenyőkről.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában