Lenyűgöző Opatija

2023.12.09. 15:30

Advent az Adrián, fényárban úszik a tengerpart - 2. rész (képgalériával)

Lenyűgöző természeti szépség és épített örökség, valamint különleges ünnepi hangulat fogadja az embert adventkor az Adriánál, ahová nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Takács Miklós, Opatija, magyarul Abbázia díszpolgára, Balatonfüred képviselője vezetésével utaztunk el a balatoni város partnertelepülésére, az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

A pálmák törzsére is fényfűzért fontak, mindehhez a város mentén húzódó tenger mesés keretet adott

Fotó: Kovács Erika

Lélegzetelállító panoráma tárult elénk Opatijában, amikor megérkeztünk a tengerparti Istra szállodába. A sós levegő, a tenger, ami a jugo és sirocco szélben morajlott, hullámzott, azonnal egy kiadós fürdőzésre csábított. Aztán a kitűnő vacsora után nyakunkba vettük a várost, mely gyönyörű arcát mutatta adventkor is. Minden fényárban úszott, a város, mint a Monarchia legnépszerűbb üdülőhelye megőrizte kivételes eleganciáját, a békebeli hangulat érzékelhető volt, pompás hotelek, villák sorakoztak egymás után, a szépséget fokozta a Lungomare, a varázslatos tengerparti sétány. Pezsgett az élet az utcákon és a vendéglátóhelyeken is, ahol a hangulat és a tömeg a nyarat idézte, a pálmák törzsére is fényfűzért fontak, mindehhez a város mentén húzódó tenger mesés keretet adott. 

Mesevilágot idéző dekorációk

Az Angiolina Park, mely Opatija és egyben Horvátország egyik leghíresebb parkja, az ünnepi dekorációval, fényekkel karácsonyi mesevilágot idézett. Sok magyar emléket idéz a közeli Fiume, ahol lenyűgöző látványt nyújtott a 2000 éves római kapu, a történelmi belváros, ott lehet látni Baross Gábor, a Budapest-Fiume vasútvonal építtetőjének öntöttvas emléktábláját is a Transadria nemzetközi szállítmányozási cég belvárosi épületének a falán. 

A székesegyház régi időket keltett életre, ugyanis Jókai Mór író fogadott lánya, Róza ott ment feleségül Feszty Árpádhoz. Fiume pompáját, egyediségét emeli az Adria palota, a szállodasor, benne a legendás Európa hotellel, az egykori Deák Ferenc sétány, a Ganz-Danubius hajógyár, ahol a Szent István csatahajó is készült, valamint az égbe nyúló Tengerészeti Akadémia. 

Tengerparti sétány, sziklákkal 

Fiuméból Opatijába közlekedve érdemes sétára váltani az egykor halászfaluban, a festői Voloskóban, ahol a 12 kilométeres tengerparti sétány, mely egészen Lovranig tart, a tengerparti panorámával, a bronzkorlátokkal, kandeláberekkel páratlan szépséggel ajándékozza meg az embert. Séta közben lehet látni Szegő Kálmán egykor szanatóriumát is, ahol a híres személyiségek gyógyultak. A pompás látványt fokozzák a sziklák repedéseiben élő 200-300 éves voloszkói tölgyek, melyekről könyvet is írtak, és akár 200 kilométeres széllökéseknek is ellenállnak. Lenyűgöző látványt nyújtott a gyönyörű Angiolina Villa, amit egy fiumei patrícius építtetett felesége emlékére, és abban mások mellett Rudolf trónörökös özvegye, Stefánia főhercegnő is lakott egykor. 

Titkos kert

Meg kell nézni Opatijában az Amerikai kertet is, melynek építtetője is magyar volt. A hegyoldalon megbújó titkos kert a béke zöld szigete, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Kvarner-öbölre és bájos szigeteire. Opatija legújabb látnivalója, a 8000 négyzetméteres Amerikai kert évtizedekig nem volt látogatható, hosszas felújítás után 2019-ben újra megnyitották a nagyközönség számára. A kertet akár magyar kertnek is hívhatnák, mert a területet egy gazdag magyar vállalkozó, Kurucz Mihály vette meg, illetve építette feleségének az 1900-as évek elején. Kurucz Mihály szegedi paprikát importált Amerikába, ezzel szerezte hatalmas vagyonát. Valószínű ezért kapta a kert az amerikai jelzőt, ugyanis azt a helyiek nevezték el így akkor. 

Megcsodáltuk a Kvarner-öbölre nyíló lenyűgöző kilátást is, ezért ellátogattunk az Opatija fölött 700 méterem lévő Veprinacba. A festői dombtetőn fekvő kisváros, gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik. Ezek közül a legfigyelemreméltóbb a Szent Márk-templom és lenyűgöző harangtornya. 

Balatonfüred ajándéka

A városkapuval szemben található a Szent Anna-templom, amelyben 15. századi freskókat lehet megtekinteni. Veprinacban található egy több mint kétszáz darabos, helyi tárgyi emlékeket bemutató érdekes néprajzi gyűjtemény is, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk a letűnt korok mindennapjaiba. A faluban lehet látni Balatonfüred ajándékát, egy szőlőpréshez hasonló szökőkutat, amit a helyi alkotmány 500 éves évfordulójára ajándékozott a balatoni város. 

Kivételes érdekességet jelentett a zágrábi adventi hangulat, benne gyerekek előadásával, illetve a fiumei piac sokszínűsége, ahol sokféle mediterrán finomságot, különleges zöldségeket, gyümölcsöket lehet kapni. 

Fürdés az Opatijai Fókákkal 

Az utazás egyik különlegességét adta, amikor úsztunk, majd labdáztunk egy jót az Opatijai Fókákkal a 14 fokos Adriában adventkor, ami fantasztikus élmény volt! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában