Disznótoros finomságok köszönetképp

2023.12.23. 09:50

Ha közeleg szenteste, a zirciek mennek vért adni

A karácsonyi készülődés idején ugyanannyi vérre van szükség, mint máskor, érkeztek is sorban az önkéntesek pénteken, szenteste előtt két nappal a zirci véradásra. Disznótoros finomságokkal hálálták meg nekik, hogy nyújtották a karjukat.

Rimányi Zita

Adományok révén vendégelik meg azokat évek óta, akik karácsony előtt adnak vért Zircen. Képünkön Magyar Lászlóné véradásszervező

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Már a VIII. Disznótoros Véradást tartották meg Zircen és a szervezők még mindig úgy tudják, egyediek ezzel a kezdeményezésükkel. Az önkéntesek persze nem azért segítenek, mert utána hurkát, kolbászt ehetnek, az életmentés e módját tartják fontosnak. De az igaz, hogy a karácsony előtti napokban nehezebb felhívni figyelmüket, hogy erre is érdemes időt szakítaniuk, ezért hívják őket finomságokat ajánlva. Az szintén fontos, hogy jellemzően jóízű beszélgetések alakulnak ki a véradók között. Akkor is, amikor a pihenőszékekben ülnek, míg leveszik tőlük a vért, és utána a terített asztalnál. Zircen többen a véradó alkalmakról ismerik és már barátsággal köszöntik egymást.

Talán azért, mert az önzetlenségnek olyan szép formája az, hogy vérünket ajánljuk fel egy ismeretlen embertársunknak, a kiszállásos véradásokon kimondottan támogató, egymást jó szóval segítő légkör szokott kialakulni. A törődés ilyenkor kézzelfoghatóbb. Zircen mindenképp. Erről Magyar Lászlónéval, Anikóval, a Vöröskereszt véradásszervezőjével beszélgettünk. Elmondta, olyanok is részt szoktak venni ezeken a délutánokon, akik korábban rendszeresen adtak vért, de már koruk miatt nem tehetik meg. Viszont segítenek a szervezésben, biztatják azokat, akik ritkábban nyújtják a karjukat.

Anikó megmutatta azt is, hogy a jubilálókat, akik 25-ször, 50-szer, 75-ször vagy 100-szor adtak vért, milyen csillogó érmekkel várták. Összesen 24 ilyen sorakozott az asztalon és köztük 6 olyan, amin a 100-as szám szerepelt. Akadt, aki oklevelet, ajándékot kapott, mert már épp 20-szor mentett meg életeket ezen a módon.

Csillogó érmek a jubilálóknak, akik 25-ször, 50-szer, 75-ször vagy már 100-szor adtak vért
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Megtudtuk a szervezőktől, hogy zirci vállalkozó felajánlása révén tudtak kedveskedni az önkénteseknek disznótoros finomságokkal, hurkával, kolbásszal. Egy környékbeli pék küldte a kenyeret, egy őstermelő a bort. Ez segített a figyelemfelhívásban és az ételt kínálták köszönetképp az önkénteseknek, azért, mert időt szántak a véradásra. Ugyanis az ünnepek alatt nehezebb biztosítani a megfelelő mennyiségű vért, de e téren nincs szünet, a baleseteknél, az életmentő műtéteknél erre karácsonykor ugyanúgy szükség van, mint az év más napjain. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában