Adventi történet a szarvasfarmról

2023.12.10. 15:29

Hová lett Angyalka? – Okos dámmama és fehér társai a hóban (fotók + videó)

Az volt a terv, hogy megmutatjuk olvasóinknak, milyen mesések a fehér dámszarvasok a hóban Szarvaskúton. Hoztunk is képgalériát erről, ám egy igazi adventi történetet is kaptunk ajándékba a dámfarm gazdáitól. A kis Angyalkáról szól és arról, milyen okos anyák a szarvastehenek.

Rimányi Zita

Mokka a hóban, az egészen sötétbarna dámszarvas a téli Bakonyban

Fotó: Szarvaskúti Dámfarm

– A nagy hóban mentünk etetni pénteken a dámcsapatot. Mindegyik tagja odajött hozzánk, ám egy nem. Angyalka hiányzott közülük. Ő a legkisebb egyed, a legutoljára született, gyengébb társainál. Az anyja még szoptatja és a borjakra jellemző pelyhes szőrzet nála télre nem kapott még vízlepergető fedőszőrt. Arra is rájöttünk egy ideje, hogy nem hall és valószínűleg csak foltokat lát. Aggódtam amiatt, hogy a bundája nem elég meleg, ezért a keresésére indultunk. Hová tűnt Angyalka? – tanakodtunk és már azt terveztem, végig nézem a havasabb részeket, és ha megtalálom, beviszem meleg helyre. Ám hamar megláttuk, hogy a rudli fedett beállójában, az istállóban maradt. Az anyja oda vezette be, hóvédett részre. Amikor a többiek letaposták a havat, akkor ő is kijött kukoricát enni. A dámszarvasok tudják, hogyan lehet biztonságban rászoruló társuk is – mondta el Szitó Martina, aki férjével, Bognár Ákossal együtt hozta létre a Szarvaskúti Dámfarmot, ők a dámok gondozói.

Nekik köszönhetjük a képeket, amit érdemes olvasóinknak is megcsodálniuk:  
 

Dám bébi
Angyalkára, a Zirc határában lévő dámfarm még pelyhes szőrű, legkisebb lakójára vigyáznak társai 
Fotó: Szarvaskúti Dámfarm

 

Sötétbarna dámszarvas a téli Bakonyban
Mokka a hóban, az egészen sötétbarna dámszarvas a téli Bakonyban 
Fotó: Szarvaskúti Dámfarm

 

Fehér dám bika
Cremor a rudliban az egyik fehér bika, ez a szín nem ritka a dámszarvasoknál 
Fotó: Szarvaskúti Dámfarm

A Szarvaskúti Dámfarm szabadon látogatható, lakóikról már többször írtunk mi is. A sétálók is megnézhetik a hóban a szarvascsapatot, amelynek első tagjai csaknem egy éve érkeztek ide.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában