Korcsolyapálya

2023.12.09. 09:24

Napfény a jégen: világszenzációt építenek Balatonfüreden

Közel háromezer négyzetméteres jégfelületen, összesen egy kilométer hosszan lehet majd korcsolyázni Balatonfüreden a partnál, közölte Böröcz István, a Balatonfüred Turisztikai Egyesület elnöke.

Kovács Erika

Böröcz István turisztikai elnök mutatja az épülő jégpályát Balatonfüreden, amely szenzációs lesz

Fotó: Kovács Erika / Napló

Azt mondta, december 1-jén, pénteken megnyílt a Zákonyi-parkban a 900 négyzetméteres korcsolyapálya. A tíz centiméter vastag jégrétegű, kivilágított jégpályán idén is van zene, büfé és korcsolyakölcsönző. A Zákonyi-parkban a műjégpálya minden nap nyitva van. Annak érdekében, hogy mindig megfelelő minőségű jég várja a korcsolyázókat, naponta karbantartják a felületet.

A műjégpályának az eső nem árt, viszont 10 fok felett a jég már károsodik, ezért a pálya működése részben függ az időjárástól. A füredi lakosok kedvezménnyel használhatják a pályát, a 14 éven aluli helyi lakosok a hétvége kivételével pedig ezúttal is ingyenesen csúszkálhatnak.

Idén jelentősen kibővül a városi jégpálya, közel háromezer négyzetméteres jégfelületen, összesen egy kilométer hosszan lehet majd korcsolyázni. Böröcz István kifejtette, a jégfolyosóval összekötött új jégpályák már készülnek. Három jégpályát köt össze a jégfolyosó: Zákonyi utcai (900 négyzetméter), a Vitorlás téri (375 négyzetméter) és a Tagore sétány (330 négyzetméter) pályákat, mely többféle jégsportra lesznek alkalmasak. Jéghoki hálók, jégteke szett, korcsolyázást elősegítő állatfigurák használhatóak majd, de lesz büfé, melegedő, kölcsönző sátor és értékmegőrző is. 

Böröcz István turisztikai elnök
Böröcz István turisztikai elnök mutatja az épülő jégpályát Balatonfüreden, amely szenzációs lesz 
Fotó: Kovács Erika  / Napló

Két helyen lehet belépőt váltani, a Zákonyi utcai, illetve a Vitorlás téri jégpályán. A vízparti sétányhoz való közlekedést a jégfolyosó felett kialakított gyalogos híd biztosítja majd a Vitorlás-térnél, de kisebb kerülővel a park, a vízpart és az épületek is mind megközelíthetők maradnak. A Vitorlás-téri buszmegálló ideiglenesen megszűnik, a Halászkert étterem keleti oldalán lehet felszállni az autóbuszokra. A gépkocsi közlekedés annyiban változik, hogy a Jókai utcáról az Écsy László utcán jobbra kanyarodva lehet majd tovább haladni, a Zákonyi utca felől átmenetileg zsákutca lesz.

A különleges kialakítású, a térségben egyedülálló élményt nyújtó új jégpálya-rendszer december 15-én nyit és 2024. január végéig élvezhető majd.

Adventi séta forraltborral

A Huray-villában lévő Tourinform Iroda a téli szezonban is várja az érdeklődőket, akik széles körű információt kaphatnak az aktuális eseményekről, látnivalókról és például helyi termelői borok, kézműves termékek, könyvek közül válogathatnak. A villa kertjében nemrég kihelyezett növényismertető táblákon a különböző fásszárú növényekről lehet érdekességeket olvasni.

A villa B épületében december 20-ig lehet megnézni Bér Rudino festőművész Aquae Pannoniae című festménykiállítását, melynek zárórendezvénye december 15-én lesz, ahol a fellépő művészek mellett a Gyukli Pincészet kínálja a borait és minden gyermek ajándékot kap.

December 8-án és 15-én 14:30-kor, valamint december 9-én és 16-án 13 órakor Adventi séta forraltborral nevű eseményt rendeznek, ahol karácsonyi hangulatban a különleges reformkori városrészben sétálva lehet megismerni a régi fürdőhely téli arcát, a régi fagyos Balatont és az itt élők életét. Betekintést kaphatunk a 19. század nagyjainak életébe, így Jókai Mór, Deák Ferenc és a Széchenyi család tagjai elevenednek meg a séta során. Szívet melengető téli történetek, karácsonyi mesék színesítik a városnézést, melyre finom forralt borral is készülnek.

December 9-én megérkezik a Mikulás a Huray-villa kertjébe, ahol 11 és 14 óra között ajándékok, gyerekdisco, lufihajtogatás, arcfestés, csillámtetkó és népi fajátékok várják a kisvonattal érkező gyerekeket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában