Invázió

2024.01.04. 09:40

Csonttollú vándorok Európa északi részéről

Az idei téli szezonban csonttollúak (Bombicilla garrulus) inváziója tapasztalható hazánk területén. Első példányai az Északi-középhegységben jelentek meg, a legtöbb megfigyelés eddig a fővárosból és Debrecenből származik. Budapesten a Városligetben és a Sváb-hegyen találkoztam velük nagyobb számban.

Vasuta Gábor

Csapatban mozognak, bizalmas természetűek

Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A napokban Budapesten is megjelentek az északról érkező csonttollúak, nagy csapataik mozognak a Városligetben, a járókelők nagy csodálkozására. A madárfaj roppant bizalmas, a város fáit használják pihenőhelyként, majd továbbsurrannak a közelben álló ostorfákra, ahol előszeretettel dézsmálják a sötétbarna színű terméseket. A madarakat ez vonzotta ide, hiszen egyik fő táplálékuk a tél folyamán. Továbbá kedvenc csemegéik a madárberkenye tűzpiros bogyói, de a csipkét sem vetik meg. Inváziójuk idején gyakran jelennek meg olyan kertekben, ahol a fán maradtak az almák, mert ez is az egyik kedvelt táplálékuk. Mindig olyan helyen bukkannak fel és tartózkodnak huzamosabb ideig, ahol a táplálékukat jelentő termések mellett a víz is jelen van, mert sokat isznak a csonttollúak. A budapesti Margit-szigeten található meleg víz még a téli hidegben sem fagy be, a közelében pedig rengeteg az ostorfa.

A csonttollúak nevüket a szárnyaik végén található elszarusodott, élénk színű, viaszfényű csonttollakról kapták. Népi nevei fenyőmadár, selyemfarkú, selymeg.

Csapatosan mozognak, rep­tük gyors, a seregélyekre emlékeztetők. Cirregő hangjuk azonban felfedi inkognitójukat, érdemes a téli hónapokban figyelni e hangra. Rendkívül bizalmas természetű madarak, ha a táplálkozó csapatot megpillantjuk, közvetlen közelükbe kerülhetünk, így akár egy jó felvételt is készíthetünk a messzi északról hazánkba látogató szépséges vendégről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában