Veol podcast

2024.01.06. 16:00

Késve, de jön a kötelező betétdíj az italoknál

A legfrissebb hírek szerint késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-, az alumínium és üveg italospalackokon – egyelőre elég nagy a zűrzavar, meglehetősen vegyes a fogadtatása a kezdeményezésnek. Mindenesetre üdvözli az újdonságot Rimányi Zita, a veol.hu újságírója, a zero waste filozófia elkötelezettje, aki különösen nagy gondot fordít a környezetvédelemre. Zita azt tartja, hasznos lehet a kötelező betétdíj, amit már régen be kellett volna vezetni, de sok múlik majd a megvalósítás gyakorlatán.

Komaniczki Zoltán

A műsorban szó esik róla: nem minden környezetvédőben teljes az öröm emiatt. Ugyanis jó, ha arra ösztönözik az embereket, hogy a szemetet oda tegyék, ahova kell, és szétválogatva, de a legfontosabb az lenne, hogy kevesebb szemetet termeljenek. Lehet, hogy erre is jó lesz az új rendszer, de ezt még nem tudni. Az viszont igaz, hogy az újrahasznosítás bármennyire is jól hangzik, drága és nagy a környezetterhelő lábnyoma. Zita beszélt a visszaváltásokkal kapcsolatos  leggyakoribb tévhitekről – nem lesznek drágábbak az italok, csak a betétdíjjal, de az visszajár; csak a többször használatos, egyedi palackot kell ott visszaváltani, ahol vették; a gyümölcsleves, a tejesdobozok is visszaválthatóak lesznek; továbbra is szükség lesz a szelektív gyűjtőszigetekre és a házhoz kiadott szelektív edényekre az egyéb műanyag- és papírhulladékok miatt. A palackokon kis logókat lesz érdemes figyelni; a visszaváltás miatt nem szabad összenyomni, laposra taposni a palackokat, dobozokat. Lesznek automata repontok, kisebb forgalmú helyeken pedig kézi visszaváltással találkozhatnak a vásárlók. 

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában